Kdo se boji Toma Cruisa? Skoraj polovica Nemcev, ki so sodelovali v neki javnomnenjski raziskavi. Foto: Reuters
Kdo se boji Toma Cruisa? Skoraj polovica Nemcev, ki so sodelovali v neki javnomnenjski raziskavi. Foto: Reuters

Kar 47 odstotkov vprašanih v javnomnenjski raziskavi inštituta TNS Emnid je pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali imajo Cruisa, ki odkrito prisega na scientologijo, za nevarnega. 42 odstotkov pa jih je menilo nasprotno.

Scientološko cerkev je leta 1954 v ZDA ustanovil pisec znanstvene fantastike L. Ron Hubbard, uradno pa je bila kot vera priznana 20 let pozneje. Toda scientološka cerkev je v Nemčiji in drugih evropskih državah, vključno z Belgijo, Francijo in Grčijo, tarča kritik, da svoje člane finančno izkorišča.

Že skoraj 20 let scientolog
Cruise velja za enega najbolj gorečih pripadnikov scientološke cerkve. Zaradi svojih kritik psihiatrije in zdravljenja z antidepresivi je bil tudi sam deležen številnih kritik. (Nekoč) priljubljeni hollywoodski zvezdnik se je s scientologijo seznanil leta 1990, prek svoje tedanje soproge Mimi Rogers, od leta 2003 pa se je začel tudi glasno ukvarjati s promocijo omenjene vere. Menda naj bi mu scientologija pomagala premagati težave z disleksijo.

Cruise - novi Goebbels?
Januarja 2008 je britanski tabloid Daily Mail oznanil skorajšnji izid (neavtorizirane) Cruisove biografije Tom Cruise: An Unauthorized Biography razvpitega Andrewa Mortona, ki pa naj bi bila po besedah Tomovega odvetnika Berta Fieldsa polna "bednih starih laži" in "bolnih trditev". Isti mesec se je na portalu YouTube pojavil videoposnetek s srečanja scientologov, na katerem je Cruise spregovoril o svojih scientoloških "odgovornostih". Mnogi so njegov govor - omenjeni posnetek si lahko ogledate na desni - označili za "strašljiv" in ga primerjali s tistim, v katerem je v času Hitlerjeve Nemčije nacistični propagandni minister Joseph Goebbels pozval k vojni.

A. K.