Foto: AP
Foto: AP

Zlati ingoti in gotovina v vrednosti dobrih 20 milijonov dolarjev so v Toronto prispeli iz Züricha na poletu Air Canade, rop, ki se je zgodil 14. aprila, pa je eden največjih v kanadski zgodovini.

Med ukradenimi predmeti je bilo za 400 kilogramov ingotov in 2 milijona dolarjev v gotovini, primer pa ostaja nerazrešen. Neznanci so tovor ukradli 42 minut po tem, ko je bil raztovorjen z letala, ki je pristalo na mednarodnem letališču Pearson v Torontu.

Kot je navedeno v tožbi, je neznani osebi uspelo vstopiti v skladišče na letališču, kamor so tovor prepeljali, in ga nemoteno odpeljati.

"Vzpostavljenih ni bilo nobenih varnostnih protokolov ali ukrepov, da bi lahko nadzirali, omejevali ali kakor koli drugače regulirali dostop neznane osebe do prostora," navaja v tožbi varnostno podjetje Brink's International. Storilcu naj bi uspelo vstopiti v poslopje, potem ko je uslužbencu Air Canade pokazal račun za neko drugo pošiljko. Letalska družba je nato predala pošiljko omenjeni osebi, ki jo je nato s tovorom popihala.

Brink's navaja, da se osebje Air Canade niti toliko ni potrudilo, da bi kakor koli preverilo pristnost računa, in da bi rop lahko preprečili, če bi družba ustrezno sledila lastnim varnostnim protokolom, zato je odgovorna za škodo in zahteva polno povračilo.

Air Canada se na obtožbe še ni odzvala.