John Travolta je zavrnil vlogo v filmu Forrest Gump. Prikupnega
John Travolta je zavrnil vlogo v filmu Forrest Gump. Prikupnega "tepčka "je izvrstno odigral Tom Hanks. Foto: EPA
Julia Roberts in Richard Gere
Julia in Richard po prvotni zamisli ne bi skupaj nastopila v Čednem dekletu. Naslovni vlogi sta zavrnila John Travolta in Daryl Hannah. Foto: EPA
Titanik
Večno ljubezensko zgodbo sta odlično uprizorila Kate in Leonardo. Revnega Jacka bi moral odigrati Matthew McConauaghey, vlogo Rose pa Claire Danes. Foto: EPA
Gladiator
Russell Crowe je bil drugi izbor režiserja filma Gladiator. Vlogo je pred Avstralcem zavrnil Mel Gibson. Foto: EPA
Audrey Hepburn
Vloga očarljive Holly je bila prvotno namenjena Marilyn Monroe.

Skoraj vsak igralec je v svoji karieri zavrnil kakšno filmsko vlogo. Medtem ko nekateri svojih odločitev ne obžalujejo, se drugi lahko pošteno tolčejo po glavi, saj so filmi, v katere zaradi takšnih in drugačnih razlogov niso verjeli, prejeli številne fimske nagrade.

Medtem ko je pokojni Patrick Swayze, ki ga je med zvezde izstrelil film Umazani ples, na vse načine želel nastopiti v filmu Duh, je to vlogo kategorično zavrnilo kar pet hollywoodskih zvezdnikov. Hanks, Bacon, Willis, Cruise in Pacino so vlogo v romantičnem filmu zavrnili, ker se jim je zdelo, da film ne bo uspešen, poleg tega pa jim ni bila všeč ideja, da bi nastopili v vlogi duha.

"Nepremišljeni" John
Eden izmed najbolj "nepremišljenih" igralcev je zagotovo John Travolta, ki je zavrnil vloge v uspešnih filmih, kot so Čedno dekle ter Častnik in gentleman. Obe vlogi, na katerih je zgradil svojo kariero, je dobil Richard Gere. Medtem ko je Tom Hanks navdušil vse v filmu Forrest Gump, so vlogo prikupnega "tepčka" zavrnili Bill Murray, Chevy Chase in John Travolta. Grenkosladka pripoved, ki je prejela šest oskarjev, velja za enega najboljših filmov vseh časov, ki si ga mnogi vedno znova radi ogledajo.

Matthew McConaughey v Titaniku
Večna ljubezenska zgodba med Leonardom DiCapriem in Kate Winslet, ki jo je režiser James Cameron postavil na zgodovinski Titanik, je prejela kar 11 oskarjev, a morda temu ne bi bilo tako, če bi izbrali druge igralce. Studio je namreč vztrajal, da vlogo Jacka dobi Mathhew McConaughey, a na koncu je obveljala režiserjeva določitev, ki je vlogo podelil Leonardu. Potem ko so izbrali glavno moško vlogo, so morali izbrati še glavno žensko igralko. To je zaradi dejstva, da je z Leom nastopila že v Romeu in Juliji, zavrnila Claire Danes.

Darly: Čedno dekle ponižuje ženske
Daryl Hannah je zavrnila vlogo v Čednem dekletu, ker naj bi vloga poniževala ženske, Gwyneth Paltrow, ki je dobila oskarja za nastop v filmu Zaljubljeni Shakespeare, tega skoraj ne bi dobila, saj je vlogo zavrnila Julia Roberts. Ta se je premislila, ker je studio zavrnil njeno željo, da bi ob njenem boku nastopil Daniel Day-Lewis.

Ob Drew Barrymore in Cameron Diaz bi morala biti tretji Charliejev angel Angelina Jolie, a je vlogo zavrnila, saj ni bila oboževalka serije. Vlogo je dobila Lucy Liu. Vloga simpatične Bridget Jones je bila prvotno namenjena Kate Winslet, a je ta ni sprejela, ker je menila, da je premlada, da bi se vživela v vlogo 32-letne Bridget (na avdiciji je imela Kate 26 let).

Marilyn kot Scarlett O'Hara
Vlogo očarljive, brezskrbne in živahne Holly Golightly v filmu Zajtrk pri Tiffanyju, je odlično upodobila Audrey Hepburn, ki je vlogo dobila, potem ko jo je zavrnila Marilyn Monroe. Ostanimo še pri dveh hollywoodskih divah. Vivien Leigh se je v filmsko zgodovino zapisala z vlogo Scarlett O'Hara v skoraj štiri ure dolgem filmu V vrtnicu režiserja Victorja Fleminga, a bi lahko bilo drugače, saj je bila vloga namenjena Bette Davis. Zaradi prepirov s studiem so odločili, da vlogo dobi prav Vivien.

V kinih se je letos pojavil film o legendarni oblikovalki Coco Chanel, ki jo je izvrstno upodobila Audrey Tatou, ki je bila druga izbira režiserja. Vloga je bila prvotno namenjena Keiri Knigtley. V še enem filmu, kjer je v ospredju moda, Devil Wears Prada, bi vlogo osovražene urednice morala odigrati Kim Basinger, ki je vlogo zavrnila. Namesto nje je vlogo sprejela ena najboljših igralk vseh časov, Meryl Streep, ki je bila za vlogo tudi nominirana za oskarja.

Namesto Willa Keanu
Gladiatorja Maximusa ni želel upodobiti Mel Gibson, zato pa je v to vlogo zelo dobro vživel Russell Crowe (med snemanjem si je zlomil več kosti), ki je prejel tudi oskarja za najboljšo moško vlogo.

Čeprav je igralcev, ki so zavrnili vloge v zelo znanih filmih, še veliko, bomo naš izbor končali s filmom Matrica. Kot je že znano, je bila vloga Nea prvotno namenjena Willu Smithu, a jo je temnopolti igralec zavrnil.