Pred tremi leti so hongkonški cariniki v enem izmed kovčkov na letališču odkrili 56 želv ogrožene vrste – tihotapec si je tako prislužil dve leti zaporne kazni. Med njimi je bil tudi trinožni samec madagaskarske kljunaste želve oziroma angonoke, ki so mu zaradi hude poškodbe četrto nogo morali amputirati.

Ker nima sprednje noge, so mu že v Hongkongu pri vzpostavitvi ravnotežja in ponovnem gibanju pomagali tako, da so na spodnji del njegovega oklepa pritrdili majhne koleščke. Novo življenje je Hope, kar se v slovenščini prevede v Upanje, sicer zdaj našel v živalskem vrtu Chester, kjer so inovativno rešitev še dodelali, poroča BBC.

Umetna gibalna podpora naj bi delovala čudovito. "Premika se hitreje kot njegovi trije sosedje," je dejal Gerard Garcia, veterinar v angleškem živalskem vrtu, in dodal, da je želvak neverjetno poseben. Želvjega samca sicer čaka včlanitev v program za razmnoževanje, da bi tako pripomogel k večji populaciji svoje vrste in preprečil njeno izumrtje. Pripada namreč eni izmed najredkejših vrst želv na svetu, saj jih je v divjini še manj kot 300.

Želve angonoke, ki naj bi načeloma zaradi zlato-črnega oklepa na črnem trgu iztržile visoke cene, načeloma živijo na Madagaskarju, samo 63 pa jih zakonito obstaja zunaj otoške države kot del programov vzreje za ohranjanje vrste.