Medtem ko njena ustvarjalka domnevno z njo ni zaslužila veliko, je podjetju Sanriu Hello Kitty do danes prinesla več kot 80 milijard dolarjev. Foto: AP
Medtem ko njena ustvarjalka domnevno z njo ni zaslužila veliko, je podjetju Sanriu Hello Kitty do danes prinesla več kot 80 milijard dolarjev. Foto: AP

Hello Kitty je leta 1974 ustvarila Juko Šimidzu, ki je delala v podjetju Sanrio. Navdih zanjo je dobila iz otroštva – ko je bila še otrok, je od očeta za rojstnodnevno darilo dobila majhno belo mačko. "Pravzaprav je deklica, rojena v Londonu, odraščala pa je v njegovem predmestju," je v oddaji Today Show dejala Jill Koch, direktorica oddelka za razvoj maloprodajnega poslovanja japonskega podjetja Sanrio.

"Ima mamo in očeta ter sestro dvojčico Minnie, ki je njena najboljša prijateljica. Uživa v peki piškotov in sklepanju novih prijateljstev," je še nadaljevala Koch in dodala, da Hello Kitty "tehta tri jabolka in je visoka pet jabolk". Obenem je razkrila, da ima Hello Kitty doma tudi hišno mačko Charmmy Kitty.

Novi podatek je pri ljudeh sprožil zmedo, nekateri pa dejstva, da naj bi bila Hello Kitty deklica, preprosto ne nameravajo sprejeti, v očeh večine ostaja mačka. "Še nikoli nisem videl človeka z resničnimi brki in mačjimi ušesi," je zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja X, poroča Independent.

Obožuje jabolčne pite in je večna tretješolka

"Resnico" naj bi odkrila poznavalka Hello Kitty Christine R. Yano, ki je svoje študije posvetila temu kulturnemu fenomenu. Med kuriranjem retrospektive Hello Kitty v japonsko-ameriškem nacionalnem muzeju v Los Angelesu je svoje zapiske poslala Sanriu v odobritev, in čeprav je bilo podjetje zadovoljno z delom antropologinje, ga je nekaj zmotilo.

"Odločno so me popravili in zatrdili, da Hello Kitty ni mačka, ampak risani lik, ki je punčka, saj nikoli ni bila upodobljena na vseh štirih, ampak hodi in sedi na dveh nogah kot človeško bitje," je delila Yano za Los Angeles Times. Dodala je, da je polno ime lika pravzaprav Kitty White, po horoskopu je škorpijon, obožuje jabolčne pite in je večna tretješolka.

Lik se je prvič pojavil na otroški denarnici za kovance leta 1975. V naslednjih desetletjih je postal izjemno priljubljen, po vsem svetu je bil poznan po svojem prikupnem značaju. Medtem ko njena ustvarjalka domnevno z njo ni zaslužila veliko, je podjetju Sanriu Hello Kitty do danes prinesla več kot 80 milijard dolarjev.