Edinstvena žirafica z mamo. Foto: Reuters
Edinstvena žirafica z mamo. Foto: Reuters

Samička v višino meri 182 centimetrov in je popolnoma zdrava, zato so jo prvič lahko videli tudi obiskovalci živalskega vrta. Skotila se je 31. julija v zasebnem živalskem vrtu v Limestonu v Tennesseeju in spada v skupino mrežastih žiraf, ene izmed štirih podvrst žiraf, ki v naravnem okolju živijo v Afriki.

Iz živalskega vrta so sporočili, da je samička "verjetno edina živeča enobarvna mrežasta žirafa". Za to podvrsto so značilni rjavi vzorci dlake, ki jih prekinjajo svetlejše črte kremne barve. Po mnenju strokovnjakov so vzorci žiraf za kamuflažo, ko se premikajo in pasejo na afriških savanah, piše CNN.

Zelo redko se sicer zgodi, da se skotijo žirafe brez vzorcev. O zadnjem takšnem primeru pred tem v ZDA so leta 1972 poročali iz živalskega vrta Ueno v Tokiu.

Kakšno ime bo dobila?

Lastnik vrta Bright’s Zoo, Tony Bright, je dejal, da bo žirafica zaradi svoje posebnosti zagotovo koristila svoji vrsti, saj bodo z njo lahko še bolj opozorili na nujnost večje in boljše zaščite teh živali po svetu. V divjini namreč živi le še okoli 16.000 mrežastih žiraf, kar pomeni, da se je v zadnjih 35 letih njihovo število prepolovilo.

Bright je izbiro imena za novo članico žirafje družine prepustil obiskovalcem, ponudil pa jim je štiri imena v svahiliju, med katerimi se lahko odločijo: Kipekee (Edinstvena), Firyali (Izjemna), Shakiri (Čudovita) ali Jamella (Lepotica).