Plesalci so si končno spet lahko dali duška. Foto: EPA
Plesalci so si končno spet lahko dali duška. Foto: EPA

Številni so se bali, da bo karnevalska zabava letos znova znova ukinjena – lani so jo oblasti v Riu de Janeiru odpovedale, letos pa so jo zaradi strahu pred koronavirusno različico omikron preložile za dva meseca – s februarja na april.

Dogajanje spremlja več kot 70.000 obiskovalcev. Foto: EPA
Dogajanje spremlja več kot 70.000 obiskovalcev. Foto: EPA

Prireditev povorke je omogočilo to, da je več kot 75 odstotkov od 213 milijonov prebivalcev južnoameriške države zdaj v celoti cepljenih in se je povprečno tedensko število smrtnih žrtev covida-19 bistveno zmanjšalo.

Celonočne parade najboljših mestnih šol sambe v petek zvečer so bile prve po februarju 2020 in pomenijo prelomnico za Brazilijo, ki jo je pandemija močno prizadela. V Riu de Janeiru je tako s paradami priznanih šol sambe prvič, odkar je Brazilijo zajela pandemija covida-19, znova zaživela tradicionalna karnevalska povorka. Po dolgih dveh letih je poplava plesalcev in bobnarjev znova zavzela stadion Sambadrom, običajno prizorišče karnevalskih povork, ki je bilo še pred kratkim cepilni center.

Vsi udeleženci in več kot 70.000 obiskovalcev, kolikor jih sprejme stadion in jih tudi pričakujejo vsak večer, morajo sicer za udeležbo na paradi predložiti dokazilo o cepljenju.