Španske aktivistke so si dolgo prizadevale za pravico, da obiskujejo bazene brez modrčka. Foto: EPA
Španske aktivistke so si dolgo prizadevale za pravico, da obiskujejo bazene brez modrčka. Foto: EPA

Pravica do obiskov bazenov zgoraj brez je vpisana v katalonsko zakonodajo iz leta 2020, in sicer v zakonu o enakosti, a nekateri občinski bazeni izvajanje zakona onemogočajo že vse od sprejema zakona, zaradi česar so bili vsako poletje deležni na desetine pritožb.

Sorodna novica Berlinčanke bodo na javnih bazenih lahko po novem zgoraj brez

Kot poroča BBC, so tamkajšnje oblasti zdaj dobile izrecno navodilo, da prepovedo kakršno koli obliko diskriminacije.

Preprečevanje ženskam, da odvržejo modrčke, "izključuje del prebivalstva in krši svobodo izbire vsakega posameznika glede svojega telesa", je v pismu tamkajšnjim oblastem zapisalo katalonsko ministrstvo za enakost in feminizem.

V dokumentu je navedeno, da morajo tamkajšnje oblasti "braniti pred diskriminacijo iz katerega koli vzgiba, vključno, ko gre za spol, spolnost, versko prepričanje ali oblačila". Prav tako dokument navaja, da bi moralo biti dovoljeno dojenje v javnosti, tudi nošenje burkinijev.

Regionalna vlada pod vodstvom Katalonske republikanske levice (ERC), ki se bori za neodvisnost Katalonije, lahko v teoriji s pol milijona evrov oglobi kateri koli mestni svet, za katerega ugotovijo, da je kršil zakonik. Številne od pritožb, naslovljene na mestne svete, so prišle od pripadnic feministične skupine Mugrons Lliures (Svobodne bradavičke).

"Gre za stvar enakosti spolov: moški so zgoraj brez, ženske pa ne," je dejala Mariona Trabal, predstavnica skupine. "Ne vemo, zakaj so potrebovali tako dolgo, ampak me smo zadovoljne."