Tracey Lee ponosno prikazuje enega izmed razstavnih eksponatov. Foto: Organizator/Creative Youth Charity
Tracey Lee ponosno prikazuje enega izmed razstavnih eksponatov. Foto: Organizator/Creative Youth Charity

"Videti so kot nekaj iz oddaje The Great British Bake Off," pravi Tracey Lee, umetnica in nekdanja oskrbnica živalskega vrta, katere edinstvena zbirka živalskih iztrebkov je ta konec tedna v Londonu prvič javno razstavljena.

Od značilnih kvadratnih kepic vombata do majhnih kroglic mrtvaškega jastreba, zbirko iztrebkov sestavlja kar 120 produktov najrazličnejših zadnjic, ki jih je Lee poimenovala Kakec v živalskem vrtu. Razstava v Kingstonu ob Temzi je rezultat več kot 20-letnega zbiranja, ki ga je za Lee začela, ko se je morala kot oskrbnica v živalskem vrtu posloviti od svoje najljubše slonice Geethe. Nekega večera leta 2001 je namreč slone naložila na tovornjake, da bi jih preselila iz londonskega živalskega vrta, da bi lahko v drugem imeli več prostora.

"Ko delaš s temi živalmi, se vanje zaljubiš. Postanejo tvoja družina," pravi. "Z njimi si od jutra do večera. Če so bolni, ostaneš pri njih čez noč, z njimi si tudi za božič. Ko se je tovornjak s sloni odpeljal v temo, sem se počutila resnično žalostno. Bilo je grozno. Vzela sem enega od Geethinih iztrebkov, ga držala in pomislila, da je to zadnja stvar, ki jo imam od nje," je dodala.

Zbirko je širila desetletja

Umetniškega potenciala iztrebkov se je Lee zavedela že v devetdesetih, ko je kot skrbnica slonov za umetnika Chrisa Ofilija zbirala slonje iztrebke in jih sušila v kotlovnici živalskega vrta. Ko sta se nosoroga Rosie in Jos prav tako preselila v bolj prostorne živalske vrtove, je Lee vzela še en spominek: "Vem, da ne bi smela ločevati med živalmi, vendar mi je bil Jos zelo všeč. Pobrala sem njegov iztrebek in ga dala poleg Geethinega v kurilnico. Vem, da se sliši čudno, a tako se je začelo.”

V naslednjih dveh desetletjih je Lee širila svojo zbirko, posušila iztrebke in jih shranila v prijateljevem skednju in v svoji lopi. Obiskala je prijatelje, ki delajo v drugih živalskih vrtovih in jih zapuščala s polnim prtljažnikom kakcev. Za pristno obliko jih na nosilec spusti z enake višine kot živalska zadnjica, nato pa jih shrani v PVA-lepilu.

Slonji so precej skromni, najbolj smrdeči pripadajo afriškemu divjemu psu

Čeprav so zdaj brez vonja in higienski, so eksponati prava paša za čute. Gnoj gozdne žirafe okapi je videti kot sijoče čokoladne rozine. Zebrini iztrebki so enake oblike in velikosti kot ostrige. Obsežen izcedek galapaške želve pa je videti kot ogromen paglavec. Slonji iztrebki so nepričakovano skromni, vendar proizvedejo 10 ali več kosov naenkrat. Najbolj nenavadne fekalije pa pripadajo Zairu, eni najbolj cenjenih goril v londonskem živalskem vrtu, ki je poginila pred tremi leti. Videti je kot velikanski kebab. "Bila je absolutno čudovita žival, zabavna, inteligentna in preprosto lepa," pravi Lee. "Bila je zelo požrešna in je pregnala vsakogar, da bi dobila najboljše koščke hrane – naredila je velikanske pokake, ker je pojedla toliko."

Slonji kakci so nepričakovano skromni, a jih je zato veliko. Foto: EPA
Slonji kakci so nepričakovano skromni, a jih je zato veliko. Foto: EPA

Lee je zaradi svojega čudnega konjička pred dvema letoma zamenjala svojo vlogo v živalskem vrtu in postala ustvarjalna operativka. Njena razstava vključuje donacije ogroženih ptic – zbranih na platnih, postavljenih pod njihovimi najljubšimi gredami – plazilcev in nevretenčarjev. Najbolj smrdljiv kakec – preden so ga posušili – je pripadal afriškemu divjemu psu.

Robin Hutchinson, ustanovitelj razstave The Community Brain in dobrodelne organizacije Creative Youth je povedal: "To je sijajna razstava, ker obiskovalcem daje dovoljenje, da govorijo o kakcu – in to je nekaj, kar pritegne ljudi vseh starosti. Še posebej si želim uporabiti Traceyjino osupljivo razstavo za povezovanje mladih z resnično stisko naravnega sveta."