Umrla je 8. septembra 2022. Foto: AP
Umrla je 8. septembra 2022. Foto: AP

Po smrti Elizabete II. sta vlada in kraljeva palača imenovali odbor, ki se ukvarja z načini za uradno počastitev njene zapuščine. Čeprav je bilo kmalu po njenem slovesu ustvarjenih nekaj lokalnih skulptur drugod, so dve leti po smrti britanske kraljice napovedali, da ji bodo v Londonu postavili uradni trajni spomenik.

Načrti za končno zasnovo kipa oz. skulpture naj bi bili razkriti do stote obletnice rojstva pokojne kraljice leta 2026. Še letos bodo odprli razpis, s katerim bodo arhitekte in umetnike povabili k razkritju idej o podobi. Čeprav ni uradnega javnega posveta, lahko svoje zamisli na poseben elektronski naslov pošljejo tudi preostali Britanci. V projekt naj bi bila vpletena tudi Karel III. in valižanski princ William.

Spominski odbor je dejal, da upa, da bo zagotovil "primeren spomenik", pa tudi prostor za "kontemplacijo in skupnost". Zagotovil je, da bo stvaritev ustrezno utelešala "vpliv kraljice Elizabete II. na Združeno kraljestvo in preostali svet", poroča BBC.

Mesto, kjer bo stal spomenik, še ni dokončno določeno, saj je to odvisno od velikosti končne oblike

Govori se sicer, da naj bi stal v St. James's Parku, pričakuje se, da med vrati Marlborough, ki vodijo do poti The Mall, in majhnim modrim mostom čez ribnik sredi zgodovinskega parka. Nedaleč od predlagane lokacije sta tudi bronasta kipa kralja Jurija VI. in kraljice Elizabete – staršev pokojne vladarice.

Lokacija je torej nedaleč od kilometrske poti The Mall, kjer so že potekale številne slovesne procesije ob pomembnih dogodkih. Na njenem zahodu je Buckinghamska palača, na vzhodu trg Trafalgar, na severnem delu palača St. James, na jugu pa St. James's Park.

To pomeni, da bo turiste, ki obiščejo znamenito Buckinghamsko palačo, pred vrati katere je spomenik kraljici Viktoriji, od novega spomenika v spomin Elizabeto II., ki je veljala za najdlje vladajočo izmed vseh britanskih vladarjev, ločil le kratek sprehod.

V čast Elizabeti II. bo obstajala tudi širša shema objektov ali storitev za skupnosti

Poleg novega spomenika v Londonu načrtujejo tudi različne spominske projekte v Walesu ter na Škotskem in v Severni Irski. Poleg tega bo obstajala tudi širša shema objektov ali storitev za skupnosti, ki se bodo uporabljale v počastitev Elizabete II. Kralja Jurija V., ki je umrl leta 1936, so se na primer spomnili z odprtjem številnih športnih igrišč in parkov.

Obstaja sicer strog nadzor nad tem, kako naj se pokojni kraljici javno poklonijo – kabinet je lani izdal opozorilo, da stavb, pubov, parkov ali podjetij brez uradnega dovoljenja ni mogoče poimenovati po njej. Tovrstne odobritve pa naj ne bi bilo lahko dobiti.

Mineva druga obletnica kraljičine smrti in začetka vladavine njenega sina kralja Karla III. Takih dni monarhi običajno ne zaznamujejo javno in so bili opisani kot dnevi "zasebnega razmišljanja".