Mariborski študentje so skuhali bograč.

Okolica mariborskega študentskega kampusa je danes dišala po perecih in langoših, vrhunec dogajanja pa so predstavljali študenti, ki so se že osemnajstič pomerili v kuhanju najboljšega bograča. Po študijski prestolnici Štajerske se je tako razlegal zvok sekanja drv, sekljanja čebule ter rezanja krompirja in mesa za to prekmursko tradicionalno jed.

"V dobrem bograču morajo biti krompir, različne vrste mesa, seveda tudi zelenjava in začimbe po želji, na koncu pa je treba dodati malo dobre kapljice," je pojasnila Zala Hostric iz Kluba študentov Lendava, vinska kraljica Lendave 2022 Lucija Šetar pa je dodala, da v bograč najbolj spadajo bela vina, predvsem laški rizlig. Za pripravo bograča si je treba vzeti čas – priprava s kuhanjem traja tudi do pet ur. Vsaka ekipa je seveda prejela kotel in kuhalnico ter vse sestavine, razen skrivnih – nekateri mu tako dodajo borovničke, drugi pa feferone.

Študentski Bogračfest je projekt Kluba študentov Lendava. S prireditvijo predstavljajo klub, pa tudi kulinarične posebnosti območja. Čeprav je dogodek namenjen predvsem študentom, so dobrodošli tudi drugi. "Zelo smo veseli, da se je prijavilo 18 ekip, letos jih je več kot lani," je povedal predsednik Kluba študentov Lendava Aaron Krajačič in dodal, da tudi zvečer pričakujejo enako število obiskovalcev kot čez dan – nabralo se je med 500 in 700 ljudi.

Najboljše tri ekipe se bodo 26. avgusta pomerile na uradnem Bogračfestu v Lendavi.