Tekmovalci bodo tudi iz Združenih držav Amerike, Kitajske in Indije. Foto: Pixabay
Tekmovalci bodo tudi iz Združenih držav Amerike, Kitajske in Indije. Foto: Pixabay

50. mednarodno tekmovanje v borbi z nožnimi palci se je vrnilo v britansko mesto Ashbourne. Šport, ki je bil ustanovljen v pubu v 70. letih prejšnjega stoletja, je po besedah organizatorjev "kot polaganje rok, vendar z nogami".

Med dvobojem nasprotnika, ki se borita na posebnem podiju, med pregradama na obeh straneh prepleteta nožne prste in poskušata tekmečevo stopalo ali prst potisniti na nasprotno steno.

Moči med svetovnim prvenstvom v "nogoborbi", ki ga je bilo mogoče spremljati tudi na YouTubu (kanal @OfficialToeWrestling), so med seboj merili tudi tekmovalci iz Združenih držav Amerike, Kitajske in Indije. Vsi sodelujoči gredo predhodno na pregled, med katerim sodniki preverijo, da nimajo okuženih stopal ali bradavic, poroča BBC.

Pred tekmovanjem ključen "strog režim treniranja"

Ben Woodroffe, Britanec, znan pod vzdevkom Toe-tal Destruction, je na tekmovanju sodeloval že petnajstič in si je želel osvojiti svoj tretji zlati nožni prst – kar mu je tudi uspelo. Tako je ubranil naziv svetovnega prvaka.

"Letos bo težko – Alan Nasty Nash je prišel iz pokoja. On ima 17 naslovov prvaka, vendar sem samozavesten," je sicer pred tekmovanjem zatrdil Woodroffe, ki se je s tem športom začel ukvarjati pri 14 letih in tekmuje že več kot 20 let. Poudaril je, da čuti, da so njegovi prsti na nogah zelo močni. To je pripisal predvsem strogemu režimu krepilnega ovsenega napitka, kopelim za noge in dvigovanju majhnih uteži s prsti.

Lisa Shenton, ki je v skupnosti poznana pod imenom Twinkletoes, je ubranila naslov v ženski konkurenci.

Zmagovalec je prejel bronasto trofejo v obliki stopala, prvaka tako med moškimi kot ženskami pa sta prejela po 500 funtov (približno 594 evrov).