Dve zapestnici tehtata okoli 150 karatov. Foto: Reuters
Dve zapestnici tehtata okoli 150 karatov. Foto: Reuters

Na dražbi v Ženevi bo dražbena hiša Christie's med drugim ponudila tudi par diamantnih zapestnic, ki sta nekoč pripadali Mariji Antoaneti. Zadnja kraljica Francije je bila sicer usmrčena leta 1793, dragoceni nakit pa je ob prihodu v Avstrijo dobila njena najstarejša hči Marie-Thérèse Charlotte iz Francije, znana tudi kot Madame Royale.

Skrbno sta shranjeni v modri žametni škatlici. Foto: Reuters
Skrbno sta shranjeni v modri žametni škatlici. Foto: Reuters

Vsaka izmed zapestnic, ki sta skrbno shranjeni v modri žametni škatlici, do zdaj pa sta bili v lasti evropske kraljeve družine, je sestavljena iz več diamantov, skupno jih je kar 112. Nakit, ki naj bi bil po besedah Maxa Fawceta iz dražbene hiše Christie's "sanje vsakega zbiratelja", bo pod dražbeno kladivce šel 9. novembra, za okoli 150 karatov težki diamantni zapestnici pa pričakujejo med 2 in 4 milijoni ameriških dolarjev (med 1,7 milijona in 3,5 milijona evrov). "Pričakujem ognjemete," je priznal Max Fawcett iz Christie's, ki je že v preteklosti videl, da v takih primerih meja, koliko je nekdo pripravljen ponuditi za tovrsten košček zgodovine, ne obstaja.

Novega lastnika ali lastnico išče tudi kos nakita, ki ga je vojvoda Windsorski pri Cartieru naročil za svojo ameriško ženo Wallis Simpson. Kralj Edvard VIII. Britanski, ki se je, da se je lahko poročil z njo, odpovedal prestolu, ji je zapestnico iz diamantov in rubinov podaril kot darilo za prvo obletnico poroke. Iztržila naj bi med 1 in 2 milijonoma ameriških dolarjev (med 865.000 in 1,7 milijona evrov).

Komplet velike vojvodinje Marije Pavlovne naj bi bil vreden okoli 280.000 dolarjev

Zvezda dražbe bo oranžno-rožnat drag diamant. Foto: Reuters
Zvezda dražbe bo oranžno-rožnat drag diamant. Foto: Reuters
Broška je bila nekoč v lasti Marije Pavlovne, ki je pred rusko revolucijo pobegnila. Foto: Reuters
Broška je bila nekoč v lasti Marije Pavlovne, ki je pred rusko revolucijo pobegnila. Foto: Reuters

Dan pozneje pa bo dražbena hiša Sotheby's ponudila dragulje, ki so jih iz Rusije pretihotapili med revolucijo leta 1917, kolekciji pa se bodo pridružili tudi redko obarvani diamanti. Zvezda dražbe bo kar 25,62 karata težek diamant. Oranžno-rožnat drag kamen, ki je del prstana, je ocenjen na med 3,6 milijona in 5,4 milijona ameriških dolarjev (med 3,1 in 4,6 milijona evri).

Med zgodovinskimi dragulji bo na voljo tudi velika ovalna broška iz safirja in diamantov ter ujemajoči se uhani, ki so bili nekoč lastnina velike vojvodinje Marije Pavlovne, tete zadnjega ruskega carja Nikolaja II. Ruskega. Kraljica družabnega življenja v Sankt Peterburgu je namreč imela bogato kolekcijo draguljev, komplet, ki je bil zaupan njenemu prijatelju, britanskemu diplomatu Albertu Henryju Stopfordu, pa naj bi prinesel med 280.000 in 490.000 ameriškimi dolarji (med 242.000 in 423.000 evri). "Trg je trenutno zelo dinamičen, po pandemiji covida-19 se veliko ljudi zelo zanima za nakup nakita, da kupijo nekaj oprijemljivega, v čemer lahko uživajo," je povedal Olivier Wagner iz Sotheby's Geneva.