Caroline je dvignila veliko prahu. Foto: EPA
Caroline je dvignila veliko prahu. Foto: EPA
Serena in Taylor
Taylor Townsend primerjajo s Sereno Williams. Foto: EPA

Danska teniška igralka se je na tekmi z Rusinjo Marijo Šarapovo v brazilskem Sao Paulu ponorčevala iz svoje kolegice, ameriške teniške igralke Serene Williams.

Z brisačkami si je napolnila športni modrček in hlačke s čimer je želela ponazoriti Serenine obline ter zavihtela lopar. Občinstvo je njen imitatorski vložek pospremilo z navdušenjem, na manj navdušenja pa je njen imitatorski vložek naletel zunaj teniške dvorane.

Spletni blogarji in komentatorji so začeli množično kritizirati Carolinino početje, saj naj bi bilo žaljivo do Afroameričanov.

Eden izmed uporabnikov Tumblrja je napisal, da ne gre za nedolžno zabavo, temveč da gre za rasizem, saj se je danska teniška igralka norčevala iz klasičnih oblin temnopoltih žensk z namenom nasmejati druge. Drugi uporabnik na Tumblrju je navedel, da je hiperseksualizacija postav afroameriških žensk rasistična, neduhovita in neokusna, blogarka na spletni strani Feministing pa je napisala: "Ko bela ženska norčuje iz telesa črnk, še posebej, ko se opira na stereotip, da imajo temnopolte ženske velike zadnjice, je to rasistično." Na YouTubu so se pojavili prav tako številni negativni komentarji, eden izmed uporabnikov je tako napisal: "Če bi pravzaprav imitirala Sereno, ko igra tenis, bi morda celo osvojila kakšno lovoriko več."

Sereno sta sicer v preteklosti oponašala tudi Novak Đoković in Andy Roddick, a njunega obnašanja ni nihče označil za rasističnega, tako da se drug blogar sprašuje, zakaj so ravno zdaj planili negativni komentarji.

Spodaj si lahko pogledate posnetek, ki prikazuje Carolinino sporno imitacijo, presodite pa sami, ali gre zgolj za nedoložno šalo ali za rasistično početje. Nekaj pa je gotovo, Caroline Wozniacki bomo stežka še kdaj videli oponašati Sereno Williams.

Naslednica Serene Williams mora shujšati
Postave temnopoltih teniških igralk niso prvič sprožile polemik. Letos je namreč 16-letna teniška igralka Taylor Townsend, ena najboljših mladih teniških igralk na svetu, bila pod drobnogledom zaradi svoje postave in velikosti. Ameriško teniško združenje je dekletu, ki jo primerjajo s Sereno tako po načinu igranja kot po fizični podobi, dejalo, da ne nameravajo financirati nobenega njenega nastopa na turnirjih, dokler ne izboljša svoje postave.

Nad početjem ameriškega teniškega združenja je bila zgrožena tudi Serena Williams. "Če se je to zgodilo, je to tragedija, saj si vsak zasluži igrati," je dan po osvojitvi Odprtega prvenstva ZDA dejala Serena in dodala: "Ona je tako simpatična in tako se trudi. Da se ženske v ZDA ukvarjajo s tem, je nepotrebno ... Športnice so različnih velikosti, oblik in barv ... To je še posebej vidno na teniških turnirjih."

Tudi Sereni so na začetku kariere govorili, da je "prevelika", da bi bila profesionalna športnica.