Nekateri so ga označili za afriški ples, a poplesavanje naših fantov naj ne bi imelo povezave z Afriko, pač pa naj bi bilo šala na račun enega izmed igralcev. Foto: EPA
Nekateri so ga označili za afriški ples, a poplesavanje naših fantov naj ne bi imelo povezave z Afriko, pač pa naj bi bilo šala na račun enega izmed igralcev. Foto: EPA

Nekatere nogometaše si po vsem svetu zapomnijo prav zaradi nenavadnega proslavljanja nekaj sekund po tem, ko se žoga znajde v mreži. Takšen ali drugačen ples, boksanje, oponašanje robota, smešno miganje ali poteza, s katero želijo komu kaj sporočiti.

Trenutna uspešnica so nedvomno nogometaši islandskega kluba Stjarnan FC, ki so zaradi posnetka na YouTubu postali svetovno prepoznavni. Eden izmed igralcev Halldor Orri Bjornsson se je namreč domislil "ribarjenja", ko se je pretvarjal, da s trnkom vleče ribo - soigralca proti sebi. Po tej "vragoliji" pa so ljudje želeli še novih potegavščin. "'Ribiča' bo težko preseči, a domislili smo se tudi 'kolesa' in 'rojstva'. Želimo ostati zanimivi in inovativni," je dejal Bjornsson.

Oglejte si njihova in druga zabavna praznovanja ob nogometnem golu.

Islandski klub Stjarnan FC - znameniti ribič ...

... človeško kolo ...

... in "Rambo".

Brazilski igralec Roger je po zmagi njegovega Cruzeira proti Atleticu MG stekel proti klubski maskoti, snel lisici glavo in z njo stekel k navijačem.

Leta 2008 je Mirko Vučinić zabil tretji gol za svojo Romo na tekmi proti Cagliariju. Črnogorec si je na hladen decembrski večer najprej slekel majico, nato pa tudi kratke hlače.

Argentinec Fabián Espíndola je na tekmi med ameriškima moštvoma Real Salt Lake in LA Galaxy po zadetku naredil premet nazaj, pri tem pa je bil nepreviden in si zlomil gleženj. Za povrh so mu zaradi prepovedanega položaja še razveljavili gol.

Avstralski zvezdnik Tim Cahill je postal legendaren zaradi boksarskih vložkov po vsakem zadetku. Nekoč pa je gol posvetil bratu Seanu, ki so ga nekaj dni pred tekmo zaprli. Cahill je zato po golu prekrižal pesti, kot bi ga vklenili v lisice. V posnetku ponujamo izbor njegovega veselja.

Kamerunski napadalec Roger Milla je osvojil svet na svetovnem prvenstvu leta 1990 z izvirnim poplesavanjem v kotu. Praznovanje po golu od takrat nikoli več ni bilo enako.

Nemški plavolasec Jürgen Klinsmann je po prihodu v Anglijo na prvi tekmi za Tottenham Spurse z eno potezo pokazal, kaj si misli o tem, da so mu mnogi očitali simuliranje prekrškov, tako imenovani "diving". Tudi sam se je - potopil.

Visokorasli Anglež Peter Crouch je z robotskim plesom zabaval goste na zabavi pred svetovnim prvenstvom leta 2006, ki jo je organiziral David Beckham. Svoje plesno znanje je nato pokazal tudi na zelenicah.

Italijanski napadalec Marco Tardelli je po zadetku v finalu svetovnega prvenstva leta 1982 kot v transu z razširjenimi rokami tekel po igrišču in kričal svoje ime kot kakšen otrok.

Nizozemec Ruud Van Nistelrooy je na kvalifikacijski tekmi leta 2005 sprva zgrešil enajstmetrovko proti Andori, nato pa se maščeval z zadetkom. In sladko veselje pokazal tudi branilcu Andore.

Slovensko praznovanje po vsakem zadetku na svetovnem prvenstvu, ki se je nadaljevalo tudi na odprtju nogometnega stadiona Stožice proti Avstraliji. Reprezentanti so še vedno zelo skrivnostni, kaj naj bi ta ples pomenil.

Napadalec Chelseaja in kapetan Slonokoščene obale Didier Drogba je na tekmi proti Wiganu kotno zastavico zamenjal za kitaro. Trojica Drogba-Malouda-Terry je pred svetovnim prvenstvom napovedala, da bo ustanovila rockskupino, ki bo zvenela kot Coldplay.