Se spominjate prizora iz filma Usodna privlačnost, v katerem Glenn Close truplo zajčka skuha v vreli vodi? Prav od tam izvira izraz 'bunny boiler', ki se nanaša na obsedeno in nevarno osebo, ki zalezuje nekdanjega ljubimca, čigar zavrnitve ne more sprejeti. Foto: YouTube
Se spominjate prizora iz filma Usodna privlačnost, v katerem Glenn Close truplo zajčka skuha v vreli vodi? Prav od tam izvira izraz 'bunny boiler', ki se nanaša na obsedeno in nevarno osebo, ki zalezuje nekdanjega ljubimca, čigar zavrnitve ne more sprejeti. Foto: YouTube

Da, malce več poguma je potrebnega, da si z izbrancem ali izbranko ogledate katerega izmed manj prijetnih filmov o razmerjih. Pri AP-ju so sestavili lestvico petih filmov, ki naj bi bili najbolj neprimerna "valentinovska" izbira. Mi na seznam dodajamo še novejšega, Blue Valentine (2010) z Michelle Williams in Ryanom Goslingom, ki gledalcu vsekakor pusti grenak priokus.

Prvi film na AP-jevem seznamu je Kdo se boji Virginie Woolf? (1966), v katerem Richard Burton in Elizabeth Taylor drug drugega "raztrgata" v vlogah pijanskih in prepirljivih zakoncev Georgea in Marthe. Režiser Mike Nichols se je prav s to filmsko priredbo boleče iskrene drame Edwarda Albeeja uveljavil v Hollywoodu. Burton in Taylorjeva se drug na drugega spravita pred ubogima in nič hudega slutečima gostoma, se vzajemno ponižujeta in si napovesta pravo vojno. Dejstvo, da sta bila takrat (prvič) poročena tudi v resničnem življenju, je še pripomoglo k avtentičnosti filma, ki je bil nominiran za 13 oskarjev in jih dobil pet, med drugim je bila za najboljšo igralko razglašena Taylorjeva.

Bližnji odnosi (2004), prav tako izdelek Mika Nicholsa, ki je priredil odrsko delo Patricka Marberja, na prvi film spominja po prepričljivih igralskih nastopih in surovih čustvih. V tem filmu se Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen in Julia Roberts zaljubijo med sabo, a naj vas to ne zavede: tega filma ne želite videti na kakšnem zmenku v zgodnjih fazah razmerja. Ti nenavadno lepi ljudje namreč počnejo nenavadno grde stvari drug drugemu, način, na katerega uničujejo sebe in drug drugega, pa je resnično surov.

Modri žamet (1986) je naslednji na seznamu. Nič ni tako, kot se zdi, v filmih Davida Lyncha, in to velja tudi za ljubezen. Tako je tudi odsekano uho, ki leži na polju, veliko več kot odsekano uho - je ključ do strašljivega podzemnega sveta izkrivljene romance. Kyla MacLachlana v na videz spokojnem predmestju potegne v vrtinec skrivnega življenja surovega kriminalca Dennisa Hopperja in Isabelle Rossellini v vlogi njegove mazohistične spolne sužnje. Voajerizem in izprijenost na višku, pišejo pri AP-ju.

Rojena morilca (1994) je kriminalna romanca z Woodyjem Harrelsonom in Juliette Lewis, ki se zaljubita in pobijata ljudi, nato pa se zaljubita še bolj in pobijeta še več ljudi, zato ju vzljubijo še mediji ... Oliver Stone satirično secira nezasluženo slavo in njene pasti, kot smo pri njem vajeni, pa je film tudi slogovno razgiban. Danes, v dobi "slavnih, ker so slavni", je še bolj očitno, kako vizionarski je bil Stone pred skoraj 20 leti.

Usodna privlačnost (1987) je film, ki že več kot dve desetletji velja za nekakšen "učbenik za zalezovalce" - Glenn Close namreč v njem igra neuravnovešeno žensko, ki odgovora "ne" od poročenega ljubimca (Michael Douglas) ne sprejme. Je pa film tudi napet triler, ki je bil nominiran za šest oskarjev, tudi Closova za najboljšo igralko maščevalne ljubice. Da, že en sam skok čez plot je lahko usoden ...

Napovednike omenjenih filmov si oglejte spodaj.