Foto: Reuters
Foto: Reuters

48 učencev prestižne westminstrske zasebne šole neutrudno vadi že več mesecev, vse za popoln nastop na kraljevi prireditvi leta, šestega maja. Običaj sega daleč v zgodovino monarhije, v leto 1685.

"Mislim, da so vsi moji prijatelji vznemirjeni zame," je povedal 14-letni Moahnishan, ki sicer prihaja iz Združenih držav Amerike. "Verjetno si nikoli ne bi mislili, da bo fant iz Kentuckyja sodeloval na tako pomembni prireditvi. Po mojem mnenju bodo navdušeni nad tem, kar smo pripravili," je dodal.

Prvič so najbistrejši in akademsko nagrajeni učenci in učenke med trinajstim in osemnajstim letom starosti pri tako pomembnem dogodku sodelovali, ko so kronali kralja Jakoba II. Angleškega. Tako bo kronanje Karla III. že štirinajsto po vrsti, ki sledi tej tradiciji. Leta 1902 je napev Vivat Rex (Naj živi kralj) v skladbo I Was Glad vključil skladatelj Hubert Parry, ki se je nato uporabljala vse od kronanja kralja Edvarda VII. (1902).

"Priprave so svojevrstne, saj učenci westminstrske šole niso člani pevskega zbora," je priznal Tim Garrard, glasbeni profesor, ki je odgovoren za nastop. "Torej, to ni profesionalni pevski zbor, ampak je bistvo ravno v tem, da množica vzklika kralju, naj dolgo živi. V pripravah uživamo," je sklenil Garrard.