"Zdaj okreva z družino, želi pa izraziti neizmerno hvaležnost zdravniškemu osebju, ki jo je podpiralo v zadnjih dneh." Foto: EPA

Na nedavni rutinski mamografiji so Sarah Ferguson odkrili raka na dojki. "Svetovali so ji, da mora na operacijo. Ta je bila uspešna," je zdaj dejal njen tiskovni predstavnik in dodal, da je vojvodinja Yorška, znana tudi pod vzdevkom Fergie, deležna najboljše zdravstvene oskrbe, zdravniki pa so ji povedali, da je napoved dobra.

"Zdaj okreva v krogu družine v Windsorju, želi pa izraziti neizmerno hvaležnost zdravniškemu osebju, ki jo je podpiralo v zadnjih dneh," je povedal in delil, da je 63-letnica, nekdanja žena princa Andrewa, s katerim imata dve hčerki – princesi Beatrice in Eugenie –, hvaležna tudi tistim, ki so med pregledom njenih dojk odkrili zdravstveno stanje, ki je sicer bilo brez simptomov. Znano je, da se je zdravila v zasebni bolnišnici kralja Edvarda VII. v Londonu, v kateri že desetletja zdravijo člane kraljeve družine, poroča Guardian.

"Verjame, da njena izkušnja poudarja pomen rednih pregledov," je še dejal tiskovni predstavnik vojvodinje, ki je sicer pokroviteljica britanske dobrodelne organizacije Teenage Cancer Trust in je leta 2019 govorila na gala prireditvi Breast Cancer Foundation. Leta 2021 je obiskala kliniko na Poljskem, kjer je obravnavala vprašanje žensk, ki okrevajo po mastektomiji.

Po podatkih angleške državne zdravstvene službe (NHS) naj bi trije od štirih ljudi raka premagali v prvem letu po diagnozi, ta stopnja je za raka dojke še večja. V prvem letu naj bi raka na dojkah premagalo 97 odstotkov tistih, ki zbolijo za njim.