Foto: Reuters/Posnetek zaslona
Foto: Reuters/Posnetek zaslona

Prizor, kako Victor Sosa, župan mesteca San Pedro Huamelula v zvezni državi Oaxaca, v naročju drži v belo oblečeno samico kajmanskega krokodila, je bil precej neobičajen za nepoučene, za domačine pa predstavlja tradicionalen obred, ki ga tamkajšnja avtohtona skupnost izvaja že stoletja.

Gre namreč za obredni dogodek, ki izvira še iz obdobja pred prihodnom evropskih kolonizatorjev, zdaj pa je malce "pomešan" s katoliško vero, namenjen pa je priprošnji za dobro letino. V okviru obreda najprej v belo oblečejo samico kajmanskega krokodila ((letošnja "izbranka" je stara sedem let), ki simbolizira vrhovno božanstvo, mater Zemljo, in ji pravijo mala princesa, nato pa se voditelj skupnosti z njo poroči in tako simbolično združi človeka in božanstvo.

Malo princeso nato izbrani pripadniki skupnosti ponesejo po ulicah, medtem ko jo moški "hladijo" z mahanjem s svojimi klobuki. Za dobro mero veselja je poskrbel tudi župan Sosa, ki se je "uklonil" pozivom, naj svojo nevesto poljubi, in krokodilki (na dobro povezan gobec) pritisnil še nekaj poljubov.

V zvezni državi Oaxaca, ki leži na jugu Mehike in velja za eno revnejših, živijo številne avtohtone skupnosti, ki še vedno skrbno ohranjajo svoje jezike, navade in tradicionalno obredje.