Najodločnejši dražitelj na ribji tržnici v Tokiu je postalo podjetje Ondonera Group, med drugim tudi lastniki restavracije z Michelinovo zvezdico. Za 276-kilogramskega tuna so namreč odšteli astronomsko vsoto – 1,2 milijona evrov. To je druga najvišja vsota, ki so jo dražitelji plačali v zgodovini prestižne tokijske novoletne dražbe, odkar so leta 1999 začeli zbirati primerljive podatke. Podjetje je na vsakoletni dražbi izplačalo najvišjo vsoto že peto leto zapored in si tako znova zagotovilo blazno medijsko pozornost na Japonskem, poroča Guardian.
"Prvi tun je nekaj, kar naj bi prineslo srečo," je povedal eden izmed uradnikov podjetja Šindži Nagao in dodal: "Naša želja je, da bi ga ljudje pojedli in imeli čudovito leto." Že lani je podjetje za ribo vrhunske kakovosti plačalo 114 milijonov japonskih jenov ali 703.000 evrov. Najvišja cena za tuna v zgodovini dražbe je bila sicer dosežena leta 2019. Takrat je rekordno ponudbo za 278-kilogramskega modroplavutega tuna, več kot dva milijona evrov, izplačal samooklicani "kralj tuna" Kijoši Kimura, ki upravlja verigo restavracij Sushi Zanmai. Med pandemijo covida-19 so novoletne tune dosegle le delček svojih običajnih najvišjih cen, saj je bilo večerjanje v restavracijah omejeno, ali sploh ni bilo mogoče.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje