Po planetu naj bi taval pred približno 150 milijoni let. Foto: EPA
Po planetu naj bi taval pred približno 150 milijoni let. Foto: EPA

Rastlinojedi stegozaver z vzdevkom Apex je visok 3,4 metra in od nosu do repa meri dobrih osem metrov. Njegovo okostje uvrščajo visoko na seznam tistih okostij, ki veljalo za najpopolnejša, kar so jih kdaj našli.

Za največje okostje stegozavra se je potegovalo sedem kupcev, novega lastnika pa je dobilo po le 15 minutah dražbe. "Apex se je rodil in bo ostal v Ameriki," je dejal anonimni kupec in s tem namignil, da bo svoj nakup morda nameraval posoditi eni izmed ameriških ustanov.

Za več kot 11-krat je presegel svoje predprodajne ocene. Foto: EPA
Za več kot 11-krat je presegel svoje predprodajne ocene. Foto: EPA

Za dinozavra je sicer odštel rekordnih 44,6 milijona dolarjev (okoli 40,8 milijona evrov). Tako se je okostje Apexa po besedah dražbene hiše Sotheby's v zgodovino zapisalo kot najvrednejši fosil, ki je bil kadar koli prodan na dražbi. Ta je za več kot 11-krat presegel svoje predprodajne ocene, poroča BBC.

Apexa je leta 2022 v bližini mesta Dinosaur v ameriški zvezni državi Kolorado po naključju odkril paleontolog in profesionalni lovec na fosile Jason Cooper. Domneva se, da je dinozaver po planetu taval pred približno 150 milijoni let, v pozni jurski dobi. Ime mu je najditelj nadel, ker bi lahko zaradi svojih mogočnih dimenzij dominiral v svojem okolju.

Prejšnji rekord v prodaji fosilov dinozavrov je bil postavljen leta 2020, ko so za tiranozavra reksa, znanega kot Stan, iztržili 31,8 milijona dolarjev.