Bring Home the Bacon, lasvegaška ekstravaganca iz goveje juhe in postrežena s tremi mesnimi olivami. Foto: Time
Bring Home the Bacon, lasvegaška ekstravaganca iz goveje juhe in postrežena s tremi mesnimi olivami. Foto: Time
Koktajli
Konvencionalni koktajli so za gurmane očitno postali - predolgočasni. Foto: EPA

Koktajli Fat-washed po angleško oz. "z vodo zaliti koktejli", kot bi lahko prosto te pijače prevedli pri nas, ki jim je dodan mesni liker, zadnje čase rastejo kot gobe po dežju po množici elegantnih, dragih barov.
Sirio Ristorante v novem lasvegaškem hotelu Aria, denimo, vam za 14 dolarjev zmeša vodkin koktajl, imenovan Bring Home the Bacon, ki vsebuje govejo juho, postrežejo pa ga z olivo, ovito v ocvrto slanino, olivo, nadevano s pršutom, in z olivo, nadevano s kremnim sirom ter slanino.
Če to zveni pretirano, je tu še najnovejši YouTubov videohit (glej spodaj), v katerem se dve ženski iz Los Angelesa muzata med pitjem McNuggetinija, ki združuje čokoladni shake, vanilijevo vodko in malce omake za žar - na robu kozarca pa je posajen cel mcNugget.
Umetnost priprave
Za temi nepredstavljivimi alkoholnimi poslasticami pa se dejansko skriva cela znanost priprave. Ni namreč težko sestaviti ogabno kombinacijo, precej težje je ustvariti mesno pijačo, ki steče po grlu.
Tony Abou-Ganim, avtor nove knjige The Modern Mixologist: Contemporary Classic Cocktails (Moderni miksolog: Sodobni klasični koktejli), je eden izmed tistih, ki jim to uspeva. Abou-Ganim je na primer ustvaril Big Eye Bloody Bull, nekakšen poklon prvi mesni pijači, Bloody Bullu, ki se je porodil leta 1985 v San Franciscu. Bloody Bull je kombinacija vodke, goveje juhe in limoninega soka, medtem ko je Abou-Ganimov Big Eye Bloody Bull variacija z jušno osnovo iz losa.
Abou-Ganim je posebej za revijo Time predstavil še dva mesna koktajla. Noč prej je nasekljal panceto in jo namočil v staranem žganju Potrero. Koščke pancete naslednji dan izvržeš, uporabiš 45 ml tega aromatičnega žganja, dodaš 15 strtih metinih lističev, pet rezin ananasa, 30 ml sirupa, zmešaš in zliješ čez zdrobljen led.
Drugi koktajl je bolj grenak, zanj pa uporabiš pomarančni liker Cointreau, limonin sok, javorjev sirup, beljake in žganje - zmešaš in postrežeš z zdrobljenim ledom.