To naj bi kodificiralo norme, ki so
To naj bi kodificiralo norme, ki so "v preteklosti veljale v drugačni obliki". Foto: EPA

Vatikan se je odločil uvesti novo uredbo, ki velja za približno 170 laikov, zaposlenih v Fabbrica di San Pietro, oddelku, ki je zadolžen za baziliko sv. Petra. Ta jim prepoveduje imeti vidne tetovaže ali pirsinge.

Po besedah očeta Enza Fortunata, vodje komunikacij za baziliko, naj bi to kodificiralo norme, ki so "v preteklosti veljale v drugačni obliki". Namen ukrepa naj bi bilo "ohranjevanje pristojnosti".

Fortunato je sicer zanikal poročanje italijanskega tiska, ki je zapisal, da bo delo prepovedano tudi laikom v nezakonskih zvezah. Trditve je oklical za "trače".

V uredbi namreč piše, da se mora osebje v skladu z naukom Cerkve tudi v zasebnem in družinskem življenju zgledno versko in moralno vesti. Katoliška cerkev uči, da je spolnost med neporočenimi pari grešna in da bi morali celo zaročeni pari spoštovati vzdržnost.

Papež Frančišek je večkrat dejal, da bi se Katoliška cerkev morala osredotočiti na usmiljenje in odpuščanje, ne pa na strogo uveljavljanje svojih pravil. S tem je sicer razjezil nekatere konservativce.