Raelijanci so prepričani, da bi morale imeti tudi ženske pravico do 'toplessa' v javnosti. Foto: EPA
Raelijanci so prepričani, da bi morale imeti tudi ženske pravico do 'toplessa' v javnosti. Foto: EPA
Ženske v več državah po svetu že desetletja protestirajo, da bi lahko krpice odvrgle vsaj na plažah. Foto: EPA

Pri ameriški organizaciji Gotopless so prepričani, da imajo ženske enako ustavno pravico kot moški, da se na javnih mestih pojavljajo golih prsi. Zgoraj navedena izjava je prišla iz ust Raela - gre za ustanovitelja raelijanske vere, ki temelji na verovanju v posredovanje vesoljskih sil na Zemlji, trdijo pa tudi, da so ustvarili prvi človeški klon -, duhovnega in idejnega vodje Gotoplessa.

Moški z ustavno pravico biti "zgoraj brez"
Za nacionalni dan protesta "zgoraj brez" so se raelijanci odločili, ker, kot navajajo na spletni strani, "so v Ameriki ženske, ki si drznejo v javnosti pojaviti se 'zgoraj brez', pogosto aretirane, denarno kaznovane, poniževane in kriminalizirane".

23. avgusta 2008 se bodo zato ženske (no, pridružili naj bi se jim tudi moški) golih prsi v velikem številu sprehodile po enajstih ameriških mestih, med drugim po New Yorku, Los Angelesu, Miamiju in Chicagu - zavzele naj bi ulice, parke in plaže - in mirno protestirale proti tej zakonski neenakosti. Zahtevale bodo pravico biti "zgoraj brez", ki jo moški že uživajo po 14. amandmaju ameriške ustave.

Zakaj ravno ta konec tedna v avgustu? Leta 1970 je ameriški kongres 26. avgust določil za dan ženske enakosti "kot opomnik ženskih prizadevanj za enakost". In prav 26. avgusta leta 1920, po 72-letnem boju, so ameriški ustavi dodali 19. amandma, ki je ženskam podelil volilno pravico. Zato se zdi Raelu ta datum kot nalašč za počastitev tega praznika žensk.

Dejavnosti "zgoraj brez" se bodo v vsakem mestu začele točno opoldne po ltamkajšnjem času, vrata so odprta tudi morebitnim gostujočim umetnikom.