Druge žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana so videti klinično zdrave. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Druge žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana so videti klinično zdrave. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Žirafe
Večina žirafjih samcev ne dočaka 16. leta starosti. Foto: Živalski vrt Ljubljana

Štiriletni Maks, ki je leta 2008 skupaj z dvema drugima mladičema Rastkom in Cvetkom prispel iz češkega živalskega vrta Olomuc, je poginil zaradi prebavnih težav.

V petčlanski čredi vse do letos niso poznali večjih težav. Prvi in edini resnejši zaplet so doživeli spomladi, ko si je ravno Maks odlomil del spodnje čeljusti. Čeprav je vsaka narkoza in že krajša prekinitev prehranjevanja za žirafe lahko usodna, je Maks operacijo uspešno prestal in popolnoma okreval.

Včeraj je osebje opazilo, da se Maks ne počuti najbolje, zato so ga ločili od drugih žiraf in ga namestili v notranji prostor ter začeli terapijo. Po prejetju zdravil se je njegovo stanje izboljšalo, toda ob 9. uri se je nenadoma poslabšalo: "Kljub urgentnemu postopku praznjenja plinov iz vampa Maksu ni bilo več pomoči, saj je bil že v šoku. Prišlo je do zastoja srca in kljub takojšnjemu oživljanju je na veliko žalost zaposlenih poginil," so sporočili iz živalskega vrta.

Ivo poginil zaradi starosti
Medtem ko je Maks poginil zaradi prebavnih težav, je skoraj trinajstletni žirafji samec Ivo lani poginil zaradi starosti - večina žirafjih samcev ne dočaka 16. leta starosti, četrtina jih umre že do tretjega leta, polovica pa do desetega -, so dejali v živalskem vrtu.

V ZOO-ju ostajajo štirje žirafji samci
V živalskem vrtu sicer ostajajo štirje žirafji samci - Gal, ki šteje sedem let, Rastko in Cvetko, ki imata štiri leta, ter Reinhold, ki šteje devet let. Zadnji, ki se je skotil 11. aprila 2002 v živalskem vrtu Augsburg v Nemčiji, je v ljubljanski živalski vrt prispel šele marca letos. Reinhold je tudi najbolj prepoznaven med žirafami, saj je bistveno temnejši od drugih, poleg tega pa je skoraj en meter višji od drugih samcev - v višino tako meri okoli štiri metre in pol.