Zasedba Beverly Hillsa 90210 se je vtisnila v srca mladih po (skoraj) vsem svetu. Foto: EPA
Zasedba Beverly Hillsa 90210 se je vtisnila v srca mladih po (skoraj) vsem svetu. Foto: EPA
Buffy, izganjalka vampirjev

Pri ameriškem spletnem mediju Sugar Slam, ki poroča prav o najstnikih in za najstnike, so sestavili lestvico najboljših nanizank za mlade vseh časov.

Na sam vrh srednješolskih serij se je uvrstila Friday Night Lights, ki jo na ameriški televizijski postaji NBC predvajajo od leta 2006. Zgodba, ki temelji na istoimenski knjigi, je postavljena v majhno mestece Dillon v zvezni državi Teksas, celotno dogajanje v seriji pa se vrti okoli najpomembnejše postranske stvari na svetu - nogometa (pa čeprav ameriškega).

Na drugem mestu se je znašla serija Freaks and Geeks, ki so jo predvajali v sezoni 1999/2000. Čeprav so posneli 18 epizod, so nanizanko ukinili po 12., kar je med številnimi oboževalci dveh skupinic dijakov - čudakov, ki jih je vodila Linda Cardellini, in piflarjev pod vodstvom Johna Francisa Daleyja - sprožilo naval besa. V nanizanki so nastopali tudi Jason Segel, Seth Rogan in James Franco.

Tretje mesto je po mnenju spletne strani pripadlo nanizanki The Wonder Years, ki je (ameriške) najstnike pred ekrane prikovala za 115 epizod med letoma 1988 in 1993. Na četrtem mestu se je znašla (tudi pri nas) priljubljena My So Called Life s Claire Danes in Jaredom Letom v glavnih vlogah. Tudi ta serija je trajala le eno sezono.

Na petem mestu se je znašla ena najbolj znanih najstniških (čeprav na koncu to ni bila več) serij - Beverly Hills 90210. Serija, ki je trajala kar 10 let, se je vrtela okoli dvojčkov Brandona in Brende ter njunih prijateljev Dylana, Kelly, Donne, Andree in Davida.

Šesto mesto je pripadlo prav tako legendarni Saved by the Bell, sedmo pa humoristični nanizanki Oh, ta sedemdeseta. Na osmo mesto se je uvrstila nadaljevanka Simpatije, na deveto Buffy, izganjalka vampirjev, deseterico pa je sklenila kanadska nanizanka The Degrassi Series.

Spodaj si lahko ogledate nekaj videoutrinkov iz omenjenih serij, v komentarjih pa nam lahko zaupate, ali se z izborom strinjate oz. kakšna bi bila vaša lestvica.

T. K.


Friday Night Lights

Freaks and Geeks

The Wonder Years

My So Called Life

Beverly Hills 90210

Oh, ta sedemdeseta

Simpatije

Buffy, izganjalka vampirjev

The Degrassi Series