Vse najboljše, Milla! Foto: EPA/Reuters
Vse najboljše, Milla! Foto: EPA/Reuters
Milla s starejšo hčerkico. Foto: Instagram Milla Jovovich

V svetu šovbiznisa je že vse od otroštva, vrata v svet mode pa so se ji odprla, ko jo je pri 11 letih opazil priznani fotograf Richard Avedon, ki je njene fotografije uporabil v svoji oglaševalski akciji za Revlon z naslovom Najbolj nepozabne ženske sveta.

Milica Nataša Jovović, bolj znana kot Milla Jovovich, hčerka ruske igralke Galine in črnogorskega pediatra Bogdana Jovovića, se je rodila 17. decembra 1975 v Kijevu. Ko je bila stara komaj pet let, so njeni starši zaradi političnih razlogov pobegnili iz takratne Sovjetske zveze v London. Pozneje so se preselili v Sacramento, glavno mesto ameriške zvezne države Kalifornije, in se na koncu ustalili v Los Angelesu. V mestu angelov se ji je odprla pot v svet šovbiznisa.

Nizala je uspehe v svetu mode, pojavljala se je na naslovnicah prestižnih modnih revij, kot so Vogue, Glamour in Elle, priznani modni oblikovalci so jo želeli za zaščitni obraz, leta 2004 pa je postala tudi najbolje plačana manekenka na svetu.

Vsestranska Milla se ni zadovoljila le z manekenskim delom, k igranju jo je spodbudila mama, ki jo je tudi vpisala v igralsko šolo - Milla jo je končala kot najboljša učenka v letniku. Z odliko je končala tudi baletno šolo.

Leta 1988 je debitirala v romantičnem trilerju Two Moon Junction, tri leta pozneje pa je postala svetovno znana zaradi svoje vloge v Vrnitvi v modro laguno. Leta 1996 se je srečala z režiserjem Jeanom-Lucom Bessonom, srečanje pa se je izkazalo za usodno.

Poleg tega, da je Francoz Milli podelil vlogo v Petem elementu, so med njima preskočile ljubezenske iskrice, kmalu sta si tako nadela poročna prstana. Milla je opaznejšo vlogo ustvarila tudi v filmu Ivana Orleanska, pa v komediji Zoolander, zadnja leta pa jo gledamo predvsem v akcijskih filmih. Med snemanjem filma Nevidno zlo se je zaljubila v režiserja Paula Andersona, s katerim sta danes srečno poročena. Imata dve hčerkici Ever Gabo in Dashiel Edon.