McMahon je z leti psotal glavni obraz tekmovanj WWE. Foto: Wikipedia Commons
McMahon je z leti psotal glavni obraz tekmovanj WWE. Foto: Wikipedia Commons

Svet ameriške rokoborbe oziroma wrestlinga je te dni preplavila, nikakor pa ne presenetila, novica, da se poslavlja dolgoletni vodja tekmovanja WWE Vince McMahon. Čeprav je v izjavi za javnost kot glavni razlog navedel svojo visoko starost, bliža se namreč 80. rojstnemu dnevu, pa je jasno, da odstopa zaradi razkritja številnih afer, povezanih s spolnimi napadi in nadlegovanjem, ki segajo vse do 90. let prejšnjega stoletja.

Ameriška rokoborba je šport, ki briše meje med šovom, teatrom in športnim dogodkom. Tekmovalci so v njej poleg rokoborcev tudi igralci, upodabljajo zlikovce in heroje, se pred očmi občinstva spoprijateljujejo, prevarajo, zmerjajo in zabavajo, ter s svojimi vragolijami na najrazličnejše načine zabavajo občinstvo.

Rokoborba je v ZDA izjemno priljubljena, šport pa je, še bolj kot drugi ameriški športi, pod strogim nadzorom krovnega podjetja, katerega glavna namena sta seveda večanje gledanosti in spodbujanje zanimanja oglaševalcev. Krovno podjetje zaposluje vse športnike, nadzoruje potek dogajanja na odru, narekuje pravila tekmovanja in številne vidike zasebnega življenja športnikov in kontrolira vse denarne tokove v športu.

Nad vsem tem dogajanjem bdi vodstvo lige, ki ni vpleteno le v določanje pravil in organizacijo, kot pri večini drugih športov, ampak neposredno nadzoruje potek dogodkov. Zato je njihov vpliv in kult v športu še večji, kar je najbolj vidno prav pri eni izmed največjih ikon zadnjih desetletij Vinceu McMahonu.

Pod njegovo taktirko se je rodila ena največjih zvezd zgodovine wrestlinga, kultni John Cena. Foto: EPA
Pod njegovo taktirko se je rodila ena največjih zvezd zgodovine wrestlinga, kultni John Cena. Foto: EPA

Monopol in iluzije

McMahon je v svetu wrestlinga postal znan predvsem kot komentator v rokoborskih tekmovanjih lige WWWF, ki je bila v lasti njegovega očeta. V 70. letih je v družinskem podjetju dobil vse večjo vlogo in postal glavni komentator tekmovanj.

Čeprav je bil uradno že lastnik lige, je v zgodbah in igri na tekmovanjih takrat še vedno nastopal le kot komentator. Pod njegovim vodstvom je liga, pod novim imenom WWE, počasi monopolizirala šport in je po prevzemu edinega še ostalega konkurenta, lige WCW, leta 2001 popolnoma prevzela nadzor nad večjimi tekmovanji v ameriški rokoborbi.

McMahon je v tem času počasi tudi v zgodbi wrestlinga prevzel vlogo vodilnega v podjetju, predvsem kot predsednik WWE televizije, ki prenaša tekmovanja in je redno sodeloval v prepirih, prerekanju in pretepih rokoborcev.

Pri oboževalcih je bil znan kot neizporesen poslovnež in genij za uspehom lige WWE in wrestlinga. Številni mu pripisujejo ključno vlogo pri razvoju ameriške pop-kulture in resničnostnega šovbiznisa. Pod njegovo taktirko se je wrestling spremenil iz pretepov neznanih zamaskirancev v večmilijonski resničnostni šov, v katerem gledalci vse težje prepoznajo, da gre pri vsem skupaj le za zaigrani cirkus izmišljenih likov.

Iluzije in prevare

Kot pa se je izkazalo v zadnjih letih, je svojo sposobnost prikrivanja in maskiranja resnice McMahon prenesel tudi v pravni svet. V duhu gibanja #metoo je namreč na dan prišlo vse več podatkov in obtožb o številnih spolnih napadih, nadlegovanju in celo posilstvih, ki naj bi jih McMahon zagrešil v času svojega vodenja podjetja. Med njimi prednjači predvsem primer sodnice Rite Chatterton, ki naj bi jo Vince zlorabil leta 1988.

Zdi se, da je njegovo vlogo v podjetju v veliki meri prevzela njegova hčerka Stephanie. Foto: EPA
Zdi se, da je njegovo vlogo v podjetju v veliki meri prevzela njegova hčerka Stephanie. Foto: EPA

Primer Chatterton je na plan privabil še številne druge žrtve in kot piše Variety, naj bi McMahon skupno v različnih dogovorih za molk svojih žrtev plačal več kot 12 milijonov dolarjev odškodnin. Njegovi grehi naj bi se dogajali vrsto let, nekateri med njimi šele pred desetimi leti.

Jasno je torej, da so vodilni v podjetju ocenili, da je ime Vince McMahon postalo preveč škodljivo za znamko in ugled športa in se z njim dogovorili za umik iz podjetja. Že pred časom je tako zapustil direktorski stolček v podjetju, zdaj pa se je popolnoma umaknil iz športa. A kljub temu McMahon z družino ostaja močno povezan s športom. Njegova hčerka je v zadnjih letih prevzela vse več njegovih vodstvenih nalog, sam pa ostaja največji delničar družbe, vredne slabih 5 milijard dolarjev.