Foto: EPA
Foto: EPA

Glede na dopis, ki ga je poslal predsednik Akademije David Rubin, danes pa ga je pridobil tudi ameriški People, se bo upravni odbor Akademije sešel že ta petek in ne 18. aprila, kot je bilo sprva napovedano.

Odbor je že pred tem sprožil disciplinski postopek zoper zvezdnika filma Kralj Richard – Will Smith je za omenjeno vlogo tudi prejel oskarja za glavno moško vlogo. V petek bodo tako razpravljali o morebitnih sankcijah, ki ga bodo doletele.

Sankcija izključitve ni več mogoča, saj je Smith po incidentu sam izstopil iz Akademije.

Sorodna novica Podelitev oskarjev zasenčila klofuta, ki jo je dal Will Smith Chrisu Rocku zaradi opazke o ženi

Rubin je v dopisu pojasnil, da je bila seja pospešena, saj je Smith že uradno izstopil iz Akademije, kar pomeni, da "suspenz ali izključitev nista več mogoča in zakonsko predpisan časovni okvir ne velja več" za postopek v skladu z zakonodajo Kalifornije in akademskimi standardi ravnanja. "V interesu vseh vpletenih je, da se to uredi čim prej," je zapisal Rubin.

Kot smo že poročali, je na podelitvi oskarjev Willu Smithu prekipelo, ko se je komik Chris Rock pošalil iz dejstva, da je njegova žena Jada Pinkett Smith zaradi bolezenskega stanja alopecije gologlava. Skočil je na oder in komiku prisolil klofuto. Le malo pozneje je sicer prejel zlati kipec za najboljšo moško vlogo, a je nagrada ostala v senci njegovega izbruha.

"Izdal sem zaupanje Akademije. Preostale nominirance in dobitnike sem prikrajšal za priložnost, da proslavijo nagrado in da jih počastijo za njihovo neverjetno delo. Srce se mi trga," je Smith zapisal v izjavi za javnost in dodal: "Zato izstopam iz Akademije filmskih umetnosti in znanosti, sprejel bom vse posledice svojega dejanja, za katere bo odbor ocenil, da so potrebne."