Graceland je od začetka 80. let odprt kot muzej. Foto: EPA
Graceland je od začetka 80. let odprt kot muzej. Foto: EPA

Policija je aretirala Liso Jeanine Findley, ki je uporabljala več psevdonimov, zaradi prevare, s katero je skušala izvesti goljufivo prodajo Gracelanda. 53-letno Findley obtožnica bremeni prevare in kraje identitete. Če bo obsojena, ji grozi do 20 let zaporne kazni.

Sorodna novica Dražba Gracelanda odložena

Po navedbah pravosodnega ministrstva se je Findley predstavljala za tri različne osebe, povezane s fiktivno zasebno družbo za posojila Naussany Investments & Private Lending LLC.

Pri tem je lažno trdila, da si je Presleyjeva hčerka, Lisa Marie Presley, ki je umrla januarja lani v starosti 54 let, od družbe izposodila 3,8 milijona dolarjev, zastavila Graceland kot hipoteko, dolga pa ji ni uspelo poplačati.

Pogreb Lise Marie Presley v Gracelandu januarja lani. Foto: EPA
Pogreb Lise Marie Presley v Gracelandu januarja lani. Foto: EPA

Findley je od Presleyjeve družine zato zahtevala 2,85 milijona dolarjev za poplačilo "dolga".

Med drugim je obtožena poneverbe dokumentov za posojilo, poneverbe podpisa Presleyjeve hčerke in objave lažnega obvestila o sodnem postopku zasega hipoteke v enem od časopisov v Memphisu, z napovedjo, da namerava Naussany 23. maja prodati Graceland na dražbi, poroča BBC.

Ko je družina Presley tožila Naussany Investments, da bi ustavila prodajo Gracelanda, pa je Findley predložila lažno sodno dokumentacijo, navaja tožilstvo.

Dražba za prodajo Gracelanda je dvignila kar nekaj prahu, potem ko je Presleyjeva vnukinja, igralka Riley Keough, zatrdila, da je dokumentacija za posojilo lažna, podpis njene mame pa poneverjen.

Riley Keough s svojo babico, Elvisovo vdovo Priscillo Presley. Foto: EPA
Riley Keough s svojo babico, Elvisovo vdovo Priscillo Presley. Foto: EPA

V Gracelandu pokopana tudi Lisa Marie in njen sin

Keough je po mamini smrti podedovala Graceland, ki že dolgo služi kot muzej Elvisa Presleyja. Igralka je vložila tožbo, da bi preprečila načrtovano dražbo, sodnik pa ji je pritrdil.

Elvis je graščino Graceland kupil leta 1957 in živel v njej do smrti leta 1977. 5,6 hektarja veliko posest so odprli za javnost kot park glasbene zgodovine na začetku 80. let. Graceland, zdaj uradno uvrščen v register nacionalnih zgodovinskih spomenikov, privabi vsako leto približno 600.000 obiskovalcev.

Elvis je umrl v Gracelandu in je tam tudi pokopan, pa tudi njegova starša, edinka Lisa Marie Presley in njen sin Benjamin Keough, ki je leta 2020 pri 27 letih storil samomor.