Diagnozo raziskuje tudi v seriji na pretočni platformi Hulu. Foto: EPA
Diagnozo raziskuje tudi v seriji na pretočni platformi Hulu. Foto: EPA

Ameriška komičarka Amy Schumer je dejala, da ne želi več hraniti velike skrivnosti zase, tako se je v intervjuju za medij The Hollywood Reporter razgovorila o svoji dolgoletni bitki s trihotilomanijo. Pri tej bolezni je prisotna motnja nadzora impulza – oseba ima namreč nevzdržno potrebo, da si puli lastne dlake ali lase.

"Mislim, da imajo vsi veliko skrivnost, in to je moja," je dejala 40-letnica in dodala, da jo je bilo do zdaj tega zelo sram, vseeno pa je ponosna na to, da njeno stanje škoduje samo njej. Bolezen je vzniknila, še preden je začela hoditi na srednjo šolo. Razlog je bilo zelo stresno obdobje v njenem življenju – oče je razglasil stečaj, kmalu zatem so mu diagnosticirali multiplo sklerozo, za nameček ga je Amyjina mati zapustila za drugega moškega.

Ker si je stalno pulila lase, je to vodilo v neenakomerno plešavost, posledično pa je začela nositi lasuljo, a se ji je ta slabo prilegala. Izguba las naj bi bila najpogosteje omejena, a če se bolezen ne zdravi, postane nepovratna. "Je nekaj, s čimer se še vedno spopadam," je poudarila igralka, ki se je s stanjem začela spopadati že v osnovni šoli.

Schumer se sicer boji, da bo bolezen podedoval tudi njen dveletni sin Gene – vzroki za trihotilomanijo namreč še niso popolnoma jasni, veliko vlogo imajo psihološki dejavniki. Vseeno naj bi bilo verjetnejše, da bo motnjo razvil otrok, čigar starši so imeli isto motnjo. "Vsakič ko se dotakne svoje glave, se ustrašim," je še priznala Newyorčanka, ki diagnozo raziskuje tudi v delno avtobiografski seriji Life & Beth. "Menila sem, da bom s tem zmanjšala svoj sram in morda pri tem pomagala tudi drugim," je še povedala.