"Napad" mavričnih papig. Foto: AP

Angela Merkel je zavetišče za ptice v mestu Marlow v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska obiskala že večkrat, zato ni presenetljivo, da si je ta kraj izbrala za eno od postojank v okviru svoje poslovilne turneje po deželi, v kateri je bila leta 2005 prvič izvoljena v Bundestag.

A tokrat je hrana, ki jo je ponudila mavričnim papigam, tako zadišala, da so si jo pošteno privoščile – ena od ptic ji je med drugim sedla na glavo, fotografije rahlo šokirane političarke pa so v trenutku obkrožile svet. Pozneje so ji oskrbniki ponudili tudi, da bi pridržala orlovsko sovo, a jih je prijazno zavrnila s pojasnilom, da je "imela danes v rokah že preveč ptic", navaja Deutsche Welle.

Ni trajalo dolgo, da so fotografske in tiskovne agencije iz svojih arhivov izbrskale fotografije Angele Merkel v družbi domačih in divjih živali, ki so nastale med njenimi številnimi obiski, ki jih je opravila v okviru svojega 16-letnega kanclerstva, doma in po svetu.

V zadnjem trenutku na pomoč kandidatu svoje stranke

Merkel se sicer v iztekajočo se politično kampanjo najprej ni nameravala aktivno vključevati, a je pozneje popustila pritiskom svoje stranke, saj stranki oz. uniji CDU/CSU in njenemu kanclerskemu kandidatu Arminu Laschetu po spodrsljaju ob obisku poplavljenih območij ni kazalo najbolje oz. jima je podporo strmoglavila. V zadnjem mesecu je tako Merkel Lascheta spremljala na številnih predvolilnih dogodkih, tudi na zadnjem, ki so ga priredili kar v pivnici v Münchnu.

Sorodna novica V Nemčiji konec kampanje. SPD in CDU/CSU le nekaj odstotkov narazen.

Javnomnenjske ankete trenutno napovedujejo tesen izid. Vse večje ankete, objavljene v zadnjih dneh, zmago napovedujejo socialdemokratom (SPD), a je prednost pred konservativno unijo tako majhna, da zmaga ne ene ne druge stranke ni gotova, navajajo tuje tiskovne agencije.

Večina vprašanih Merklove ne bo pogrešala

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je sicer v nedavni raziskavi inštituta Civey okoli 52 odstotkov vprašanih dejalo, da verjetno oz. zagotovo ne bodo pogrešali nekdanje predsednice krščanskih demokratov, ko se bo ta v nedeljo dokončno umaknila iz politike.