Leta 2018 je zvezdnik dobil večje skrbništvo, a vseeno se je še naprej boril, da bi pridobil polovično skrbništvo. Lani je postopek znova zastal, saj je ameriška igralka zahtevala, da se zasebni sodnik zamenja. Foto: Reuters
Leta 2018 je zvezdnik dobil večje skrbništvo, a vseeno se je še naprej boril, da bi pridobil polovično skrbništvo. Lani je postopek znova zastal, saj je ameriška igralka zahtevala, da se zasebni sodnik zamenja. Foto: Reuters

Angelina Jolie je sicer zasebnega sodnika, ki ga je nekdanji par izbral sam, s primera želela odstaviti že v preteklosti, saj naj bi imel s Pittovim odvetnikom neprimeren poslovni odnos. Marca je tudi vložila dokumente, v katerih je trdila, da lahko predloži dokaze, ki potrjujejo družinsko nasilje med trajanjem zakona. Vloge so takrat vključevale tako pričanje nje same kot tudi pričanje njunih mladoletnih otrok, kar pa je moralo najprej odobriti sodišče.

Sorodna novica Angelina Jolie namerava dokazati nasilje v družini

Ameriška igralka je tako kritizirala sodnika Johna Ouderkirka, ki v primeru ločitve od Brada Pitta odloča o skrbništvu nad otroki. V novi vloženi vlogi, s katero je Joliejeva želela doseči, da bi sodnika odstavili s primera, je bilo navedeno, da je, preden je ta domnevno že sprejel razsodbo, zavrnil predstavitev dokazov, ki naj bi bili po njenem mnenju pomembni za zdravje, varnost in blaginjo otrok. V dokumentih sicer ni bilo pojasnjeno, kakšni dokazi naj bi to bili, je pa bilo zapisano, da naj bi šlo za ključne dokaze njenega primera. Ker pa jih Ouderkirk ni upošteval, je igralka menila, da ji je tako odrekel pošteno sojenje.

Po zakonu otrok, ki je star 14 let ali več, lahko priča

V novi vlogi je bilo omenjeno tudi, da sodnik ni želel slišati izkušenj in potreb mladoletnih otrok nekdanjega para ter njihovih želja glede skrbništva. Če si tega sam želi, bi po zakonu moralo biti otroku, ki je star 14 let ali več, pričanje omogočeno. Brad Pitt in Angelina Jolie imata namreč šest otrok, poleg 19-letnega Maddoxa in dvojčkov, ki sta stara 12 let, so trije še vedno mladoletni najstniki – Pax je star 17 let, Zahara je leto mlajša, Shiloh pa je star 14.

Sodniku naj bi po njenih besedah tudi spodletelo pri upoštevanju kalifornijskega zakonika, ki pravi, da je dodelitev skrbništva osebi, ki ima zgodovino nasilja v družini, škodljiva za otroke. V vlogi sicer ni bilo omenjenih podrobnosti o tem, na kaj se nanaša, dodatne informacije so njeni odvetniki domnevno vključili v zapečatenem dokumentu, ki so ga vložili marca.

Leta 2016 je na družinskem zasebnem letalu izbruhnil spor, Pitt pa je bil takrat obtožen nasilja proti njegovemu sinu Maddoxu. Vse obtožbe so bile pozneje po preiskavi ovržene. Foto: Reuters
Leta 2016 je na družinskem zasebnem letalu izbruhnil spor, Pitt pa je bil takrat obtožen nasilja proti njegovemu sinu Maddoxu. Vse obtožbe so bile pozneje po preiskavi ovržene. Foto: Reuters

Zvezdnica si želi, da tega ne bi izkusil nihče

"Ouderkirk je v zadnjih šestih mesecih obširen sodni postopek vodil na temeljit in pošten način. Okvirno razsodbo je sprejel na podlagi pričanj strokovnjakov in zanesljivih prič," so povedali odvetniki Brada Pitta. Njegovi zakoniti zastopniki pa so v svojem dokumentu navedli, da je po sodnikovem mnenju pričanju Angeline Jolie pri pomembnih točkah primanjkovalo verodostojnosti. Pittov dokument je zahteval, da se obstoječi dogovor glede skrbništva spremeni, predvsem pa mora biti v najboljšem interesu otrok, zvezdniku pa naj bi bilo končno zagotovljeno skupno skrbništvo. Če bo ameriška zvezdnica še naprej ugovarjala, bo to otrokom škodovalo. Ta je sicer napovedala, da se bo pritožila.

Na začetku procesa se je Pitt potegoval za skupno skrbništvo, Jolie pa je želela, da bi otroci več kot pol časa živeli z njo. Kakršne koli spremembe dogovora javnosti niso bile razkrite. Peter Harvey, eden izmed njenih odvetnikov, ki sicer ne sodeluje pri tem primeru, pa je povedal, da igralka načeloma podpira skupno skrbništvo, vendar pa je položaj zapleten. Po njegovih besedah naj bi se zaradi svojih izkušenj igralka, da drugim tega ne bi bilo treba doživeti, začela zavzemati za spremembe zakonskih pristopov v primeru skrbništva.