Antonio Banderas v Druščini. Foto: Reuters
Antonio Banderas v Druščini. Foto: Reuters

61-letni Banderas bo v svoji domači Malagi režiral in zaigral v španski različici broadwajske uspešnice iz leta 1970, ki jo je režiral Stephen Sondheim in zanjo prejel šest nagrad tony.

"Ko se sprehodiva domov po vajah, se zares spravi na delo," je povedal o svoji 25-letni hčerki španski igralec. "Ko sva doma in večerjava, jo vprašam zelo neposredna vprašanja in takrat dobim zelo neposredne odgovore na to, kar opaža." Ob tem je še dodal, da je vedno zaupal njenemu mnenju.

Stella del Carmen Banderas se je Banderasu rodila leta 1996 v zakonu z igralko Melanie Griffith, s katero je bil poročen med letoma 1996 in 2014. Stella je s svojo mamo pri treh letih nastopila tudi v Banderasovem režijskem prvencu Nori dnevi v Alabami (1999).

Španski zvezdnik je Teatro del Soho v Malagi na jugu Španije odprl pred dvema letoma kot neprofitni center za produkcijo, usposabljanje in promoviranje gledališke umetnosti. Po uspešnem prvem letu jih je pandemija covida-19 prisilila k začasni ustavitvi dejavnosti.

Premiera prihodnji teden

Druščina, ki ni bila nikoli do zdaj postavljena v španščini, bo premiero ugledala 17. novembra in je bila s Sondheimovim dovoljenjem predelana za sodobno občinstvo. "Nima tradicionalne pripovedi, ampak je zgrajena s skeči in osrednjim likom, ki tava, jadikuje, razmišlja o svojem življenju in svojih zavezah – tako v smislu prijateljstev kot neposrednih zavez v svetu para," je povedal Banderas.

Banderas, ki je po poškodbi v mladosti kariero nogometaša zamenjal za igralsko, je zaslovel v 80. letih kot protagonist številnih filmov Pedra Almodovarja, vključno z ženskami na robu živčnega zloma.

V Hollywood je prodrl v 90. letih, ko je zaigral v Philadelphii ob boku Toma Hanksa, z Bradom Pittom pa v Intervjuju z vampirjem. Bolj pred kratkim je zaigral v Almodovarjevem avtobiografskem filmu Bolečina in slava, ta mu je leta 2020 prinesel nominacijo za oskarja.