Klete Keller je bil član ameriške sanjske ekipe na olimpijskih igrah 2004 in 2008. Foto: AP
Klete Keller je bil član ameriške sanjske ekipe na olimpijskih igrah 2004 in 2008. Foto: AP

38-letnega Kellerja, ki je osvojil dve olimpijski zlati medalji v štafetah z Michaelom Phelpsom in Ryanom Lochtejem, so s posnetkov na družbenih omrežjih prepoznali njegovi nekdanji ekipni kolegi in trenerji, je poročal New York Times. Ni ga bilo težko prepoznati, saj je nosil jakno olimpijske reprezentance, zaščitna maska proti koronavirusu, ki jo je nosil, pa mu je popolnoma zlezla z obraza.

Dan pred aretacijo ga je ameriško ministrstvo za pravosodje obtožilo nezakonitega vstopa v Kapitol, nasilnega in neprimernega vedenja ter oviranja kazenskega pregona. Keller med prvim zaslišanjem pred sodiščem v Denverju ni povedal veliko, ko je odgovarjal na osnovna vprašanja sodnika.

"Zelo jasno in preprosto, dejanje Kellerja ne predstavlja vrednost in poslanstva ameriškega plavanja. Poudariti moramo tudi, da plavalec, ki je nekoč zastopal našo državo in demokracijo na najvišjih ravneh našega športa, ni član naše organizacije od leta 2008," so zapisali pri ameriški plavalni zvezi.

Kellerja sicer na omenjenih posnetkih ni videti med kakim nasilnim dejanjem, je pa bil med množico privržencev Donalda Trumpa, ki ji je uspelo priti v kongres. V izgredih je umrlo pet ljudi.

Sorodna novica Prijeli goloprsega protestnika z rogovi in tatu govorniškega odra

Strma pot navzdol
Keller je bil član ameriške plavalne ekipe na olimpijskih igrah leta 2000, 2004 in 2008. V svoji olimpijski karieri je dobil pet medalj, vključno z dvema zlatima kot član štafete 4 x 200 metrov, v kateri so plavali še Phelps, Lochte in Peter Vanderkaay. Ekipa je bila najboljša tako v Atenah leta 2004 kot štiri leta pozneje v Pekingu.

Po olimpijskih igrah leta 2008 se je Keller naglo in skoraj popolnoma izgubil – leta 2014 je v intervjuju dejal, da ne ve, kje so njegove olimpijske medalje, istega leta je žena vložila zahtevek za ločitev, zatem pa je Keller približno leto dni živel v avtomobilu kot brezdomec. Štiri leta ni imel pravice do obiskov svojih treh otrok, nekdanji ženi pa je bil dolžan za preživnino.

Nazaj na noge mu je pomagala sestra, začel je poučevati plavanje, v zadnjem času pa je delal za nepremičninsko podjetje v Koloradu, ki pa je v torek sporočilo, da je Keller dal odpoved.