Benedict Cumberbatch s Sophie Hunter na podelitvi baft. Foto: Reuters
Benedict Cumberbatch s Sophie Hunter na podelitvi baft. Foto: Reuters

London je pred dnevi predstavil program "Domovi za Ukrajino", v skladu s katerim bodo skupnosti, običajni državljani, podjetja in dobrodelne organizacije lahko ponudili streho nad glavo ljudem, ki bežijo iz Ukrajine, tudi če ti na Otoku nimajo družinskih vezi.

"Resnično šokantno je, da smo kot Evropejci od Ukrajine oddaljeni le dve in pol ure letenja. Tamkajšnje razmere so nekaj, kar visi nad nami in česar se ne da spregledati," je dejal Cumberbatch v nedeljo na podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta. Igralec, najbolj znan po vlogah v filmih Sherlock in Doctor Strange, je na rdeči preprogi opozoril na vojne grozote v Ukrajini tudi s svojim videzom, saj je imel na suknjič pripeto značko v barvah ukrajinske zastave.

Sorodna novica Film Moč psa tudi zmagovalec baft. Dune osvojil pet nagrad.

Dodal je: "A vsak izmed nas in vsi skupaj moramo narediti več, kot si le natakniti takšno značko. Moramo zbirati denar, moramo pritiskati na politike, da jim bo uspelo ustvariti varno okolje za begunce, ki so toliko pretrpeli. Vsak mora delovati po svojih najboljših močeh. Slišim, da je neverjetno veliko ljudi ponudilo, da sprejmejo begunce v svoje domove. Upam, da bom lahko tudi sam med njimi."

Poleg Cumberbatcha je še več drugih igralcev v znak solidarnosti z Ukrajino na podelitvi baft nosilo modre in rumene značke. Film Moč psa, v katerem je zaigral, je postal najboljši film, Cumberbatch pa je ostal brez kipca za najboljšega igralca.