Na podelitvi nagrad ameriškega igralskega ceha je Betty letos prejela nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Na podelitvi nagrad ameriškega igralskega ceha je Betty letos prejela nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Betty White
Betty White je med svojim zahvalnim govorom komaj zadrževala solze: 'Prejšnjo nedeljo sem dopolnila 88 let in še vedno imam veliko načrtov ... To je vrhunec mojega poklicnega življenja ... hvala vam iz dna srca.' Foto: EPA
Betty White
Betty številni pomnijo po njeni vlogi Rose v seriji Zlata dekleta. Foto: EPA
Betty White
Betty je postala pravi fenomen med igralsko srenjo. Foto: EPA

"Betty White je naravni zaklad," je nedavno za CNN povedal Ivan Held, predsednik založbe, ki naj bi obe knjigi izdala. "Njena privlačnost in humor presegata generacije, bralce in kulture. Res je edinstvena," je še dodal.

Betty namerava dve leti pred okroglim praznovanjem 90. rojstnega dneva napisati knjigo o življenjskih izkušnjah in še eno o živalih v losangeleškem živalskem vrtu, kjer je sama članica uprave.

Projekt pod delovnim naslovom Listen Up!, ki naj bi izšel pomladi 2011, bo govorila o Bettyjinih doživljanjih tem, kot so življenje, ljubezen, seks in zvezdništvo. Hkrati pa tudi njeno vrnitev v svet igralstva. Druga, ki jo načrtuje izdati leta 2010, pa bo vsebovala zgodbice in fotografije njenih najljubših živali in nosi delovni naslov The Zoo and I: Betty and Her Friends.

Betty je po objavi novice, da pripravlja kar dve knjigi, v izjavi za javnost povedala, da čeprav "uživa v tem, s čimer se preživlja, še raje piše". "Zato sem toliko bolj vznemirjena, da delam ne samo eno, temveč kar dve knjigi," je še dodala igralka.

Na družabnih omrežjih Twitter in Facebook so se kmalu po objavi novice oglasili številni člani in se začeli spraševati, "ali obstaja sploh še kaj, česar ni sposobna?"

Kjer se pojavi ona ...
To je namreč že njen tretji podvig po aprilu, ko je dobesedno ukradla vso pozornost gledalcev pogovorne oddaje Saturday Night Live v 15 sekundnem oglasu, kjer je naznanila, da se bo maja preizkusila kot voditeljica v njem.

Le slabe tri mesece pozneje je 88-letna igralka že krojila novo zgodbo leta – tokrat športno. Med oglasi najbolj gledanega športnega dogodka v Združenih državah Amerike, letošnjim Super Bowlom, se je med oglasi pojavila v vlogi igralke ameriškega nogometa, ki jo pozneje zbije na tla mnogo mlajši igralec nasprotnega moštva (oglas smo lahko nekaj časa spremljali tudi na domačih televizijskih postajah).

Če se vam do tu zdi, da imajo vse njene zadnje vloge malo stvari skupnega, imate prav. Toda v svetu zabave, kjer se od starejših igralcev pričakuje, da bodo igrali samo vnaprej določene stereotipne vloge, je Betty edinstvena zato, ker je edinstvena.

Smeh - to je Betty
In kdo sploh je Betty White? Če vprašate šest različnih ljudi, boste najverjetneje dobili sedem različnih odgovorov: prisrčna, nagajiva, iznajdljiva, iskrena, norčava, poredna in prijazna. Povrhu vsega pa je smešna. Pogosteje še bolj kot material za like, ki ji je zaupan, da ga preuči in se v njega vživi.

Njeni začetki na televiziji segajo v leto 1949, ko je vodila maratonsko, pet in pol urno, dnevno oddajo v Hollywoodu. Njene najbolj prepoznavne vloge se razprostirajo od trpke, moške pozornosti želeče Sue Ann Nivens v seriji Mary Tyler Moore, prek bebaste, naivne Rose Nylund v Zlatih dekletih, do zmešane nore ženice, ki hrani orjaške krokodile s kravami v filmu Lake Placid. Ob tem pa ne moremo niti mimo številnih televizijskih gostovanj.

Lik Sue Ann iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja je osvobodil Betty zatirajočega ugleda v svetu zabavne industrije, kot igralko, ki je "preveč prijazna, preveč mila". Toda v njej je bila vedno prisotna subtilna subverzivnost. Pomežik je skoraj postal njen zaščitni znak. Imeli so jo za kraljico iger na srečo, v časih, ko so te zahtevale zdrav razum in možgane, ki so pomagali voditeljem, da so obvladovali umetnost izražanja idej strnjenih v eni besedi.

Betty v vlogi Blanche?
A v prvi vrsti je Betty izkušena igralka, predvsem pa prilagodljiva. Producenti Zlatih deklet so še pred snemanjem poskrbeli za pravo (nikoli ujeto na filmski trak) hollywodsko zgodbo: ti so ji najprej namenili podobno vlogo kot je bila Sue Ann – le da so jo postarali in jo preimenovali Blanche Devereaux (njo je uprizarjala Rue McClanahan). Nato pa so ji zamenjali vlogo za 180 stopinj v Rose.

Zabavna babica, ki bi si jo želel skoraj vsak, star pod 40, je kljub njenemu raznolikemu repertoarju ena izmed največjih zvezd tega časa, zato, ker obvlada vse in s tem vzbuja spoštovanje.