Beyonce uradno še ni izrekla podpore Kamali Harris, a je dovoljenje za uporabo pesmi Freedom (Svoboda) dovolj zgovorno. Foto: AP/Reuters
Beyonce uradno še ni izrekla podpore Kamali Harris, a je dovoljenje za uporabo pesmi Freedom (Svoboda) dovolj zgovorno. Foto: AP/Reuters

Beyoncé, ki je znana po strogih pravilih glede uporabe njene glasbe, je kampanji Harris v ponedeljek nemudoma prižgala zeleno luč za uporabo omenjene skladbe, le nekaj ur, preden je 59-letna podpredsednica ZDA vstopila v štab ob omenjeni pesmi.

"Svoboda, svoboda / Kje si? / Ker tudi jaz potrebujem svobodo / Okove sama razbijam / Ne bom pustila, da moja svoboda zgnije v peklu / Hej! Še naprej bom vztrajala / Ker zmagovalci ne obupajo," je donelo.

Sorodna novica Kamala Harris potrdila, da se bo potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo

Čeprav Beyoncé še ni uradno podprla Kamale za predsednico, dovoljenje za uporabo njene pesmi v politične namene nakazuje, da ima aktualna podpredsednica vso podporo pevke.

Beyoncéjina mama Tina Knowles je Harris podporo izrekla že v nedeljo, kmalu po tem, ko je Joe Biden po več mesecih pritiskov sporočil, da se umika iz predsedniške tekme. "Nova, mladostna, ostra energija!!!" je objavila Knowlesova na svojem Instagramu ob skupni fotografiji s Harrisovo.

"Postaviti osebni ego, moč in slavo na stran. To je definicija velikega voditelja. Hvala, predsednik Biden za vaše služenje in vodstvo. Gremo, podpredsednica Kamala Harris za predsednico. Gremo."

Beyonce je leta 2013 pela na inavguraciji takratnega predsednika Baracka Obame. Foto: EPA
Beyonce je leta 2013 pela na inavguraciji takratnega predsednika Baracka Obame. Foto: EPA

Pela za Obamo in Hillary

Beyoncé ima sicer zgodovino podpiranja demokratskih kandidatov.

Leta 2013 je na inavguraciji takratnega predsednika Baracka Obame zapela ameriško himno, leta 2016 pa sta s soprogom Jay-Z-jem nastopila na predvolilnem koncertu Hillary Clinton v Ohiu.

Pri tem so bile Beyoncejine plesalke oblečene v modre hlačne kostime, da bi tako počastile političarko, ki se je želela vpisati v zgodovino kot prva predsednica ZDA.

"Rada bi, da moja hčerka vidi, kako ženska vodi našo državo, in ve, da so njene možnosti neskončne," je povedala takrat Beyoncé. "In zato stojim z njo."

Leta 2020 je Beyoncé podprla Bidna in svoje sledilce na Instagramu pozvala, naj glasujejo.
Pesem "Freedom", na kateri gostuje Kendrick Lamar, je z Beyoncejinega albuma Lemonade iz leta 2016.

Pesem je bila nominirana za grammyja in je postala himna množičnih protestov po policijskem uboju temnopoltega Georgea Floyda leta 2020.