"Jag är Zlatan Ibrahimović" je švedski naslov avtobiografije, ki razkriva svet nogometa, karatejskih udarcev, ponočevanja ter obračunov ... Foto: EPA
Ibrahimović
Šved brani barve francoskega nogometnega kluba Paris Saint-Germain. Foto: EPA

Uvrstitev med elitno šesterico si je Šved iz priseljenske četrti, sin Bosanca in Hrvatice, zaslužil zahvaljujoč svoji avtobiografski knjigi z naslovom Jaz, Zlatan Ibrahimović (Jag är Zlatan Ibrahimovic).

Komisija za nagrado August - ime nosi po pisatelju Augustu Strindbergu, združenje založnikov pa jo podeljuje od leta 1989 - pravi, da knjigo slavnega športnika krasi "natančen jezik, ki pusti močan vtis. Občutljivi in hkrati ostri opisi bralca zlahka popeljejo v svet Zlatana, tako na kot ob igrišču".

Za morda popoln preboj zvezdnika, ki je zatočišče pred letošnjo sezono našel v bogatem pariškem klubu PSG, tudi na literarnem področju, pa ima veliko zaslug tudi švedski novinar David Lagercrantz. Ta je namreč soavtor knjige, ki se na Švedskem prodaja kot vroče žemljice.

Avtobiografijo so izdali lani jeseni, postala pa je ena najbolje prodajanih knjig v švedski zgodovini, saj so nogometnim navdušencem prodali že več kot 500.000 izvodov.

Knjiga govori o ...
Delo opisuje tako začetke nogometaša v domačem okolju, revnem predmestju Malmöja Rosengaardu, kot tudi vsa najboljša leta v nekaterih najmočnejših evropskih klubih, Ajaxu, Juventusu, Interju, Barceloni in Milanu.

V knjigi pestrih zgodb ne manjka - med 'žurerskimi' izstopa prigoda, kako je David Trezeguet ob slavju "scudetta" z Juventusom tako napil Šveda, da je takrat še mladi Zlatan od silnih količin vodke omedlel v kadi. Zabavno branje končuje skoraj ironično posvetilo: "Knjigo posvečam tudi otrokom. V svoji knjigi nikoli nisem rekel, da delajte tako kot jaz. Nikoli! Pravila morate izpolnjevati."