Leta 2019 je Johnson postal britanski predsednik vlade. Foto: EPA
Leta 2019 je Johnson postal britanski predsednik vlade. Foto: EPA

Politik Boris Johnson bo kmalu izdal knjigo spominov. V enem izmed delov, ki so jih objavili v časopisu Daily Mail, za katerega tudi sam piše, pa se spominja zadnjih dni življenja britanske kraljice Elizabete II. Britansko vladarico je nekdanji britanski premier, ki je položaj zavzel leta 2019, v Balmoralu na Škotskem obiskal tik pred svojim odstopom, nekaj dni pred njeno smrtjo septembra 2022.

Ob prihodu naj bi ga pozdravil kraljičin zasebni tajnik Edward Young, ki mu je namignil, da se je čez poletje njeno zdravje močno poslabšalo. "Zdela se je bleda in bolj sključena, na rokah in zapestjih je imela temne modrice, verjetno od infuzije in injekcij," je zapisal Johnson, a pristavil, da je njen um bil neprizadet, med pogovorom naj bi se večkrat tudi nasmejala.

Sorodna novica Princesa Kate znova v javnosti – z Willom sta obiskala cerkev

"Izžarevala je etiko služenja, potrpežljivosti in vodenja, da si resnično čutil, da bi, če je treba, umrl zanjo," je nadaljeval in dodal, da je bila prijazna, modra in je poosebljala tisto, kar je bilo v Združenem kraljestvu dobrega, poroča CNN.

Johnson je še dodatno komentiral njeno zdravje. "Eno leto ali več sem vedel, da ima obliko kostnega raka. Njeni zdravniki so bili zaskrbljeni, da bi lahko kadar koli omagala," je zapisal. Njegova izjava je prva javna navedba nekdanjega visokega vladnega uradnika o tem, kaj bi lahko bil vzrok kraljičine smrti – o čemer se še vedno sprašujejo številni. Na mrliškem listu je sicer kot vzrok navedena starost.

S svojim zapisom o kraljičinem zdravju pa je tudi prekršil kraljevi protokol. Pokojna kraljica zasebnih zdravstvenih podatkov namreč nikoli ni delila z javnostjo. Zaposleni v kraljevem gospodinjstvu še vedno trdijo, da imajo družinski člani enako pravico do zdravstvene zasebnosti kot vsi drugi.

Kralj Karel III. in valižanska princesa Catherine sta sicer to tradicijo prekinila in se – v želji po večji ozaveščenosti o bolezni – odprla o svoji bitki z rakom, čeprav oblike nikoli nista razkrila.

Johnson sicer ni prvi premier, ki se je v avtobiografiji spominjal svojega življenja, časa na položaju in interakcij s pokojno kraljico. Tony Blair, Gordon Brown in David Cameron so to storili, a le na splošno, brez podrobnosti kot Johnson. Politika Buckinghamske palače je, da ne komentira objavljenih knjig o kraljevi družini, in tako ni potrdila ali zanikala Johnsonovih trditev.