Na odru londonskega Hyde Parka se je zbrala vrsta zveznikov, pod njim pa petdesettisočglava množica. Foto: Reuters
Na odru londonskega Hyde Parka se je zbrala vrsta zveznikov, pod njim pa petdesettisočglava množica. Foto: Reuters
Koncert za Mandelo

Skoraj 50.000 ljudi je napolnilo londonski Hyde Park, kjer so jih med drugim pozdravili ameriški igralec Will Smith, angleški voznik formule 1 Lewis Hamilton, nekdanja "spajsica" Geri Halliwell in ameriški pisec pesmi Quincy Jones.

Zbrani množici in nekdanjemu predsedniku Južnoafriške republike, ki se danes posveča boju proti aidsu, so med drugim zapele glasbene skupine Queen, Simple Minds, Sugababes ter Leona Lewis, Annie Lennox in kljub zdravstvenim težavam zaradi drog tudi Amy Winehouse.

46664 po dvajsetih letih
Dogodek so organizirali v podporo Mandelovi fundaciji za boj proti aidsu 46664, poimenovani po njegovi zaporniški številki. Pred 20 leti je angleška prestolnica gostila še en koncert v Mandelovo čast, a takrat je bil ta še za rešetkami s številko 46664 na prsih.

"Pred dvajsetimi leti je London gostil zgodovinski koncert, ki je zahteval našo svobodo," je Mandela spregovoril množici, ki mu je zapela pesem Vse najboljše za te. "Voda je prinesla vaše glasove, ki so nas navdihnili v zaporu tam daleč stran."

"Moč je v vaših rokah"
"Čeprav praznujemo, naj vas spomnim, da naše delo še zdaleč ni končano. Veliko dela nas še čaka tam, kjer je revščina in bolezen, tudi aids, in kjer so ljudje zatirani," je na koncertu dejal Mandela. "Naše delo je za svobodo vseh ljudi. Danes lahko rečemo, po skoraj 90 letih življenja, da je čas, da nove roke dvignejo breme. To je v vaših rokah. Hvala vam."

N. .G.



Koncert za Mandelo