Princ Andrew od sklenitve poravnave ne sme več uporabljati naziva njegova kraljeva visokost, s čimer uradno ni več člane ožje kraljeve družine. Foto: EPA
Princ Andrew od sklenitve poravnave ne sme več uporabljati naziva njegova kraljeva visokost, s čimer uradno ni več člane ožje kraljeve družine. Foto: EPA

Vojvoda Yorški, drugi sin britanske kraljice Elizabete II., se je, kot je znano, iz javnosti umaknil leta 2019, po neposrečenem intervjuju za BBC Newsnight, v katerem je zanikal vse povezave s pedofilskim škandalom, v katerega je bil vpleten njegov prijatelj Jeffrey Epstein.

Prav na slovitem intervjuju, katerega namen je bil najverjetneje oprati Andrewevo dobro ime, a je zaradi prinčevega vedenja in načina odgovarjanja na novinarska vprašanja dosegel prav nasprotni učinek, bo temeljil prihajajoči televizijski muzikal. Po poročanju AP-ja bo pri nastajanju satire sodelovalo več komikov pod vodstvom Kierana Hodgsona, ki nastajajočo oddajo opisuje kot "satirični povzetek življenja in časa" osramočenega vojvode na glasbeni podlagi.

Hodgson je po poročanju britanskih medijev scenarij za muzikal napisal sam, poleg tega pa bo vojvodo Yorškega tudi upodobil. Kot so pojasnili pri Channel 4, se bo zgodba vrtela okoli "ključnih dogodkov, razmerij in spornih potez v Andrewevem življenju", pri nastajanju glasbenega podlage za muzikal pa bo sodeloval Freddie Tapner.

60-minutni muzikal bo sicer del praznovanja 40-letnice oddajanja televizijske postaje Channel 4, ki so ga naslovili "Truth or Dare" (Resnica ali izziv), v okviru katere nameravajo priložnostno obuditi številne slovite britanske komične oddaje in like.

Princ Andrew se je sicer po omenjenem intervjuju pretežno umaknil iz javnosti, a je občasno še sodeloval na kakšnih kraljevih dogodkih, čeprav je ena izmed žrtev pedofilskega škandala, danes 38-letna Virginie Giuffre, proti njemu vložila tožbo zaradi spolnega napada nanjo, ko ji je bilo 17 let. Na začetku letošnjega leta je nato Andrew z njo v ZDA dosegel sodno poravnavo, s čimer je posredno priznal krivdo. Po poravnavi mu je kraljica odvzela vse vojaške nazive in pravico do uporabe naziva "njegova kraljeva visokost".