Do poroke leta (ali celo desetletja?) sta le še slaba dva tedna. Foto: Reuters
Do poroke leta (ali celo desetletja?) sta le še slaba dva tedna. Foto: Reuters
Kraljeva družina
William je odločen, da ne bo ponovil napak svojih sorodnikov. Tudi zato se je za poroko odločil šele po dolgoletnem premisleku. Ločili so se sicer kraljičina sestra, princesa Margaret, in Elizabetini trije otroci - Charles, Andrew in Anne. Foto: Reuters

Podpredsednik britanske vlade Nick Clegg je v soboto povedal, da se je vlada lotila preučevanja 300 let starega zakona, ki pravico do prestola omejuje le na moške potomce. Predlagali bodo spremembo zakona, tako da bo čez leta na prestol lahko sedla tudi morebitna Williamova hči.

William in Kate
Po medijih krožijo različne zgodbe o vsebini (domnevne!)predporočne pogodbe. Zdi se, da jim tudi Britanci ne verjamejo (več). Foto: Reuters

Ko so se pojavile govorice, da so odvetniki Buckinghamske palače sestavili predporočno pogodbo, ki Middletonovo obvezuje, da se bo v primeru ločitve odpovedala skrbništvu nad morebitnimi otroki in se izselila iz Velike Britanije, so se oglasili številni poznavalci britanskega dvora, ki trdijo, da je za podpis tovrstne pogodbe (tudi če pustimo ob strani zelo, zelo neverjetna določila, ki naj bi jih pogodba vsebovala) zelo malo oz. nič možnosti.

"Ločitev za Williama sploh ni možnost"
Victoria Arbiter
, novinarka CBS-a in poznavalka dogajanja na dvoru, je tako opozorila, da so predporočne pogodbe morda priljubljene oz. celo samoumevne v ZDA, v Angliji pa so precej redkejše. "Čeprav imajo nekaj teže na sodišču, pa niso 100-odstotno pravno zavezujoče," je še opozorila in dodala: "Jasno je sicer, da ima William precejšnje premoženje, ki ga mora zaščititi - denar v skladu, ki mu ga je zapustila Diana, in zapuščino prababice, kraljice matere -, vendar ločitev zanj ni možnost."

"Izogniti se hoče pastem, v katere so padli njegovi sorodniki, in na ta način zagotoviti tudi varno prihodnost monarhije. Ločitev bi bila zanjo namreč katastrofa," je še dodala. Kot je znano, so se "sanjski" zakoni treh od štirih otrok kraljice Elizabete II. končali z ločitvijo - poročena ostajata le najmlajši, princ Edvard in njegova izbranka Sophie. Tudi zato se je William dolgo časa branil poroke in že pred leti napovedal, da se bo poročil šele, ko bo res prepričan, da je za ta korak nastopil pravi čas.

"Pogodba bi pomenila nezaslišano dejanje"
Podobnega mnenja je tudi Christopher Andersen, avtor biografske knjige William and Kate: A Royal Love Story (William in Kate: Kraljevska ljubezenska zgodba), ki ob tem dodaja: "Predporočna pogodba ni samo neverjetna, ampak bi pomenila tudi nezaslišano ravnanje, neprimerno za ljudi iz kraljevskih krogov."

"V vseh tisoč letih monarhije ni bilo nobenega podpisa predporočne pogodbe, saj je bila za kraljevo družino ločitev nepredstavljiva - do takrat, seveda, ko se je z ločitvijo končal zakon kraljičine sestre, princese Margaret, čemur so sledile še ločitve princev Charlesa in Andrewa in princese Anne," pojasnjuje Andersen.

Odvetniška pisarna: Lahko uporabita naš predlog
Neskončno razpredanje in špekuliranje o tem, ali predporočna pogodba obstaja ali ne, pa je marsikoga spodbudilo k s tipičnim angleškim humorjem začinjenemu pisanju. V znani londonski odvetniški pisarni Lloyd Platt & Co, ki se pretežno ukvarja z ločitvami, so sestavili predporočno pogodbo, ki bi jo William in Kate morda lahko podpisala. V uvodu je vodja odvetniške pisarne zapisala še opozorilo: "Vsem ciničnim, kritičnim odvetnikov, ki nimajo smisla za humor": "Pogodba se ne drži tradicionalnega formata."

V s humorjem prepleteni "pogodbi", ki se deli na dva dela (predlogi Williama in predlogi Catherine), je pri točki delitve nepremičnin (v stolpcu Williamovih predlogov) med drugim zapisano: "Vse je odvisno od babice." Če se bosta ločila, bi Kate vseeno rada obdržala krono (pa čeprav repliko), da jo bo lahko nosila "ob vikendih in na zabavah".

DNK-test za očetovstvo, naključni testi na vsebnost mamil ...
Podoben prispevek k razpravi o pogodbi so napisali tudi pri satiričnem spletnem časopisu The Spoof! V izmišljenem prispevku tako "poročajo", da se je Kate s podpisom predporočne pogodbe zavezala, da bo privolila v razveljavitev zakona, če ta ne bo dal sadov (torej otrok).

Če pa se bodo otroci rodili, bo za vsakega dobila določen znesek - a šele po tem, ko bo DNK-test potrdil, da je res Williamov. V prvem letu zakona, še pišejo, bo dobila kreditno kartico z neomejenim limitom, vendar bo morala v zameno soglašati z naključnimi testi na vsebnost mamil in z rednimi "standardnimi pregledi", ki jih bo vodila palača.

Podpredsednik britanske vlade Nick Clegg je v soboto povedal, da se je vlada lotila preučevanja 300 let starega zakona, ki pravico do prestola omejuje le na moške potomce. Predlagali bodo spremembo zakona, tako da bo čez leta na prestol lahko sedla tudi morebitna Williamova hči.