Bruno velja za
Bruno velja za "stereotipno homoseksualni" lik, ki se izdaja za novinarja avstrijske televizije in nič hudega sluteče goste - najraje se podaja v svet mode - sprašuje o modi, svetu zabave, zvezdnikih in homoseksualnosti. Foto: EPA
Sacha Baron Cohen
V vlogi novinarja se mu je večkrat uspelo pretihotapiti na kakšno odmevno medijsko prireditev, kjer je hitro zakuhal kakšen škandal. Foto: Reuters
Borat
Z likom kazahstanskega novinarja Borata si je nakopal jezo tamkajšnjih oblasti. Foto: EPA

Predstavniki avstrijskega tiska so film o gejevskem modnem navdušencu Brunu, ki hoče postati "najslavnejši Avstrijec za Hitlerjem", označili za slabega in žaljivega, hkrati pa se bojijo, da bo pokvaril podobo države v svetu in celo negativno vplival na njihovo gospodarstvo.

Cohen, ki je zaslovel z liki, kot sta Ali G in Borat, naj bi z zadnjim filmom po mnenju Avstrijcev prestopil meje dobrega okusa. "Želim živeti avstrijske sanje - to pomeni najti partnerja, kupiti grajsko ječo in si ustvariti družino" in "Mein Kampf (Moj boj) je modna biblija, ki jo je napisal avstrijska črna ovca Adolf Hitler" sta le dve izjavi, ki jih je v vlogi Bruna izrekel judovski komik. Avstrijska kolumnistka Lisa Trompisch je ob tem zapisala, "da ne ve, kaj je hujše: žalitev Avstrije ali označiti Hitlerja za črno ovco".

Razburjeni so bili tudi v Kazahstanu
Avstrijci pričakujejo, da se bodo srečali z istimi težavami, kot so jih zaradi Cohenovega zadnjega filma o Boratu imeli v Kazahstanu. V filmu s polnim naslovom Borat: Učenje o ameriška kultura za krasna narod kazahstanski, ki se dogaja v ZDA, v glavni vlogi nastopa omejen in žaljiv TV-novinar iz omenjene azijske države z velikimi brki, divjim nasmeškom in s slaboumnimi frazami, ki se poda na potovanje po ZDA, svojo državo pa prikaže kot revno in fanatično. Kazahstansko zunanje ministrstvo mu je celo zagrozilo, da bodo proti njemu ukrepali s pravnimi sredstvi, pozneje so mu res naložili plačilo kazni, ker naj bi nekaterim kazahstanskim državljanom za nastop v filmu plačal le po tri funte.

Držanje za roke kot kršenje zakona
"Kazahstan še vedno trpi zaradi izgube svoje identitete ... Avstrija gre lahko kmalu na isto pot," so v svojem članku zapisali na ORF-u. Nekateri mediji namigujejo, da je Bruno nastal na podlagi resničnega televizijskega novinarja Alfonsa Haiderja, a naj bi bil ta daleč od običajnega Avstrijca. "Bruno prikazuje Avstrijo kot državo, kjer je držanje za roke med moškima prepovedano z zakonom, obenem pa dela vzporednice z ZDA: na jugu naj bi imeli obe državi enak odnos do homoseksualcev in tujcev," še trdijo pri ORF-u. Članek so sklenili z mislijo, da bi lahko Bruno pomenil katastrofo za turizem v Avstriji.

Sramota ali ponos?
Seveda pa obstajajo tudi nekateri, ki se prav veselijo dejstva, da je Cohenov lik prav Avstrijec: "Lahko se veselimo odzivov avstrijskih oblastnikov, ko bo gejevski "domačin" v soju luči," je pisal neki bloger na seitenblicke.at. Nekdo drug pa je na to temo zapisal, da je moški (Bruno op. p.) ponosen na svojo domovino: "Lahko se zgodi, da bomo tudi mi ponosni nanj ... hvala Bruno."

Film naj bi v kinematografe prišel 10. julija.

Spodaj si oglejte napovednik za film Bruno: Sijajna potovanja po Ameriki z namenom spraviti heteroseksualne moške v očitno nelagodni položaj zaradi navzočnosti tujega geja v mrežasti majici.
J. R.