Odločila se je, da se bo podala v politični svet. Foto: EPA
Odločila se je, da se bo podala v politični svet. Foto: EPA

Lanskega junija so nasprotniki trenutnega kalifornijskega guvernerja Gavina Newsoma začeli peticijo, ki bi sprožila predčasne volitve. Razlog za to naj bi bilo tudi neustrezno spoprijemanje s pandemijo covida-19 – kljub upadanju števila okužb je vseeno nadaljeval poostrene omejitve, s čimer pa se lastniki podjetij niso strinjali. Zbrali so dovolj podpisov, da po potrditvi tega sprožijo volitve, na katerih pa bodo volivci vprašani, ali si želijo, da Newsom ostane ali pa naj njegovo mesto zasede drug kandidat. Če bodo volitve razpisane, bo to že 4. predčasno zamenjani guverner v zgodovini Združenih držav Amerike.

Caitlyn Jenner, ena izmed zvezd resničnostnega šova Keeping Up with the Kardashians, ki si je spol spremenila leta 2015, pa je vložila dokumente, s katerimi bo na morebitnih predčasnih volitvah demokrata, ki je bil izvoljen leta 2018, izzvala, poroča BBC.

Komaj čaka, da spremeni trenutno stanje

"Kalifornija je že skoraj 50 let moj dom. Sem sem prišla, ker sem vedela, da lahko kdor koli, ne glede na to, kakšno ozadje ima ali na kateri točki življenja je, svoje sanje spremeni v resničnost," je svojo kandidaturo naznanila Jennerjeva, ki je pred spremembo spola kot Bruce Jenner leta 1976 na olimpijskih igrah v Montrealu osvojila zlato medaljo, in dodala, da je zadnje desetletje kalifornijski sij bledel z vlado, ki je politiko postavila pred napredek in specifične interese pred ljudi. "Sacramento potrebuje iskrenega voditelja z jasno vizijo," je še dodala in dejala, da bo žrtvovanje precejšnje, odgovornost velika, vseeno pa naj bi komaj čakala, da vodi sodržavljane in jim pomaga ter spremeni trenutno stanje.

"Davki so previsoki, uničujejo službe, prizadenejo družine in zelo obremenjujejo najranljivejše ljudi," je pojasnila novopečena kandidatka, ki je novico potrdila na družbenih omrežjih, in poudarila, da si prebivalci Kalifornije želijo in zaslužijo boljše od sedanjega guvernerja.

V kampanji se ji bodo pridružili nekdanji Trumpovi svetovalci

Jennerjeva, ki je bila poročena s Kris Jenner, s katero ima dve hčerki Kendall in Kylie, je sicer v preteklosti podpirala nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. To naj bi se končalo po tem, ko je ta ukinil federalne smernice, ki so transspolnim študentom dovolile uporabo stranišča po njihovi izbiri.

V svojo kampanjsko ekipo pa je vseeno povabila tudi nekdanje Trumpove svetovalce. Pridružil naj bi se ji Steven Cheung, nekoč zaposlen pri nekdanjem ameriškem predsedniku, ki je sodeloval tudi pri kampanji Arnolda Schwarzeneggerja, ki je leta 2003 na predčasnih volitvah postal kalifornijski guverner. Že pred štirimi leti je sicer Jennerjeva, ki bo kampanjo uradno zagnala pozneje, dejala, da razmišlja o politični poti, na kateri bi se zavzemala predvsem za pravice LGBT+-skupnosti.

Transspolne osebe v politiki pridobivajo pomen

Lansko leto je Sarah McBride po zmagi v Delawaru postala prva transspolna senatorka v ZDA. Rachel Levine pa je prva transspolna oseba, ki je zasedla višji položaj v vladni službi ZDA – med drugim je vodila odziv Pensilvanije na pandemijo covida-19.

Tudi drugje po svetu transspolni politiki krepijo svoj glas. Pauline Ngarmpring je leta 2019 postala prva tajska transseksualna kandidatka za premierko. Petra De Sutter, aktivistka za napredno zakonodajo, je lani postala ena od sedmih namestnikov belgijskega premierja, njen položaj pa je skupnost LGBT+ označila kot pomemben korak za transspolne politike v Evropi.

Diane Marie Rodriguez Zambrano, ki je pomagala pri vzpostavitvi tradicije, kako se transspolne osebe predstavlja v medijih, pa je članica ekvadorskega parlamenta. V Ekvadorju je bila leta 1998 zaščita homoseksualcev zapisana v ustavo, ni pa vključevala transseksualcev.