Združeni narodi so angažirali Cate Blanchett v podporo beguncem. Foto: Reuters
Združeni narodi so angažirali Cate Blanchett v podporo beguncem. Foto: Reuters
Ambasadorka dobre volje je že leta tudi Angelina Jolie. Foto: Reuters

Agencija ZN-a za begunce jo je imenovala za najnovejšo ambasadorko dobre volje. Blanchettova je naziv, ki ga že več let nosi njena ameriška kolegica Angelina Jolie, sprejela s ponosom.

"Z velikim ponosom sprejemam to vlogo," je komentirala Blanchettova in poudarila, da še nikoli ni bilo bolj odločilnega trenutka, v katerem bi se zavzeli za begunce in izkazali solidarnost. "Živimo v krizi velikih razsežnosti in odgovornost je treba deliti po svetu," je dodala.

Po podatkih Agencije ZN-a za begunce (UNHCR) je bilo lani rekordnih 60 milijonov ljudi razseljenih z domov, od tega je bila več kot tretjina beguncev. O solidarnosti pa se je po pisanju AFP-ja pred kratkim izkazalo, da je na nizki ravni, denimo v Evropi, ki se spopada s porastom ksenofobije, ko se opoteka ob najhujši migrantski krizi po drugi svetovni vojni.

"Zdi se, da smo na razpotju: ali bomo šli po poti sočutja ali po poti nestrpnosti," je izpostavila Blanchettova. Sama si kot mati želi, da bi njeni otroci izbrali prvo pot.

Pred ponedeljkovim imenovanjem za ambasadorko dobre volje je igralka potovala v Jordanijo, da bi se na lastne oči prepričala o pomoči ljudem po petletni vojni v Siriji in da bi iz prve roke izvedela zgodbe begunskih družin, je sporočil UNHCR. Pred tem je že več kot leto dni tesno sodelovala z agencijo pri ozaveščanju o prisilno razseljenih ljudeh. Med drugim je lani odpotovala v Libanon, da bi se srečala z osebami brez državljanstva.

Visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi je pozdravil imenovanje Blanchettove. Po njegovem mnenju bo pripomogla k boljšemu razumevanju javnosti in večji podpori beguncem, ker je tej problematiki že izkazala veliko predanost. Prepričan je tudi, da bo v tej vlogi navdihnila veliko več ljudi. "Še nikoli ni bilo večje potrebe po gradnji teh mostov," je dodal vodja UNHCR-ja.