Tožbe se vrstijo še naprej, Giuliani ni izplačal nekdanje žene. Foto: AP
Tožbe se vrstijo še naprej, Giuliani ni izplačal nekdanje žene. Foto: AP

Proti Rudyju Giulianiju je bila vložena nova tožba, tokrat na vrhovnem sodišču zvezne države New York. Zaradi domnevnega dolga od nekdanjega župana velikega jabolka nekdanja žena Judith Nathan zahteva 262.000 dolarjev (258.000 evrov). Ta trdi, da Giuliani ni izplačal dogovorjenega zneska v ločitveni poravnavi in s tem ne spoštuje pravno zavezujočih dokumentov. Največji delež dolga predstavlja posestvo v Palm Beachu. 3,3 milijona dolarjev (3,24 milijona evrov) vrednega luksuznega etažnega stanovanja Giulianiju leta 2019 ni uspelo prodati, vendar je v poravnavi bilo določeno, da mora nekdanji ženi izplačati 200.000 dolarjev (197.000 evrov), in sicer ne glede na to, ali se nepremičnina proda. Po besedah Judith Nathan je za zdaj prejela le šestdeset tisoč dolarjev (59.000 evrov).

Giulianijev ugled v prostem padu

Leta 2020 ga je tožila agencija za vrednotenje umetnin Miller Gaffney Art Advisory, in sicer zaradi tega, ker naj bi jim ostal dolžen več kot 15.000 dolarjev (14.780 evrov).

Odvzeli so mu odvetniško licenco tako v New Yorku kakor tudi v columbijskem okrožju. Obtožen je tudi številnih etičnih prekrškov.

Za neverjetne 1,3 milijarde dolarjev (1,28 milijarde evrov) ga toži podjetje, ki izdeluje volilne avtomate, za katere je Giuliani trdil, da so poskrbeli za prirejanje izidov preteklih predsedniških volitev.

Septembra se bo v Atlanti zagovarjal glede obtožb prirejanja volilnih izidov v zvezni državi Georgia.

Poleg tega nekdanji Trumpov odvetnik ni plačeval svojega dela članarine v prestižnem podeželskem klubu, zato je nekdanja žena poravnala celoten znesek. "Nisem imela druge izbire, kot da članarino plačam v celoti," je povedala Nathan in dodala, da je dolg za članarino presegel sedemdeset tisočakov.

Kljub finančnim težavam Giulianija je njegova nekdanja žena prepričana, da ima dovolj sredstev za izplačilo: "V lasti ima več posesti v New Yorku in Palm Beachu, prav tako je veliko zaslužil zaradi številnih nastopov v medijih in televizijskih pogodb." Odvetniška ekipa Judith Nathan trdi, da bi moral Giuliani znesek z obrestmi izplačati takoj. V primeru, da se 78-letnik ne udeleži sodne obravnave, mu grozijo z zaporno kaznijo zaradi oviranja sodstva.

Neskončno mučna ločitev

Zakonca sta se ločila aprila 2018, po petnajstih skupnih letih. Ločitev je hitro postala "krvava," saj je bilo treba razdeliti trideset milijonov dolarjev bogastva. Odvetniki Judith Nathan so njenega nekdanjega moža obtožili, da za Donalda Trumpa dela zastonj, s tem pa si zmanjšuje premoženje in posledično znesek mesečne preživnine. Nato je boj postal komičen, Giuliani je Judith obtožil skrivanja televizijskega daljinca, ona pa njega prestižnih božičnih okraskov, zunajsodno sta se o delitvi premoženja dogovorila šele decembra 2019.