Nikolai se redno uvršča na sezname najboj zaželenih samcev. Foto: EPA
Nikolai se redno uvršča na sezname najboj zaželenih samcev. Foto: EPA

Za dansko kraljevo družino je burno leto, potem ko je 82-letna monarhinja septembra štirim od svojih osmih vnukov odvzela kraljeve nazive. Vsi štirje so otroci njenega najmlajšega sina, princa Joachima – poleg 23-letnega Nikolaia so bili ob naslove še njegova brata Felix (20) in Henrik (13) ter sestra Atena (11).

Sorodna novica Drama na danskem dvoru: je bil Joachim "prisiljen v izgnanstvo", njegovi otroci pa oropani nazivov?

Kraljeva palača je v uradnem pojasnilu zapisala, da bodo s tem "lažje oblikovali svoj obstoj, ne da bi bili omejeni z obveznostmi" kraljeve družine.

Od 1. januarja tako Joachimovi potomci lahko uporabljajo samo nazive grofa in grofice Monpezata, njihovi prejšnji nazivi princev in princes Danske pa so prenehali obstajati.

Nikolai je na svojem Instagramu do zdaj objavil nekaj fotografij z modnih pist in s svojih smučarskih počitnic. Nadobudni maneken in študent poslovne šole v Københavnu se redno uvršča na sam vrh seznamov najbolj zaželenih samcev na svetu – čeprav ima trenutno dekle, s katerim živi v Københavnu.

23-letnik sicer veliko potuje in se je med drugim sprehodil po pistah modnih revij v Londonu in Parizu, krasil pa je tudi naslovnico skandinavske izdaje revije Vogue.

Nikolai nad babičino odločitvijo "šokiran"

Potem ko je lani izgubil naziv princa, je Nikolai dejal, da ga je babičina odločitev "užalostila, šokirala in zmedla".

Nikolai in njegov mlajši brat Felix z babico, dansko kraljico Margareto. Foto: EPA
Nikolai in njegov mlajši brat Felix z babico, dansko kraljico Margareto. Foto: EPA

"Tako jaz kot moja celotna družina smo, jasno, zelo žalostni. Smo, kot sta poudarila tudi moja starša, v šoku nad to odločitvijo in kako hitro se je vse skupaj odvilo," je povedal Nikolai za danski časnik Ekstra Bladet. "Zelo sem zmeden, zakaj se je to moralo zgoditi."

Prav tako "zelo žalostna" in "šokirana" je bila grofica Alexandra, Nikolaieva in Felixova mama. "Ne more doumeti, zakaj in zakaj zdaj, ker za to ni nobenega dobrega razloga," je za CNN povedala grofičina tiskovna predstavnica Helle von Wildenrath Løvgreen.

"Naslove bi tako ali tako izgubili ob poroki. Njena sinova sta mlada moška, tako da je popolnoma mogoče, da se bosta v bližnji prihodnosti poročila, zakaj se torej ni dalo počakati do tistega veselega dne?"

Princ Joachim pa je za Ekstra Bladet povedal, da njegove otroke odločitev kraljice "zelo boli" in da mu je mama dala samo nekaj dni, da jim novico sporoči pred uradno naznanitvijo.

53-letni princ dela od leta 2020 kot obrambni ataše na danskem veleposlaništvu, nedavno pa so mu ponudili podoben položaj v ZDA. Nikolaieva mačeha, princesa Marie, je za Paris Match sicer pred dnevi dejala, da nič še ni potrjeno.