Za Danuela Housa Jr. (v rdečem) je konec letošnje sezone, posledice pa bi lahko bile daljnosežnejše. Foto: AP
Za Danuela Housa Jr. (v rdečem) je konec letošnje sezone, posledice pa bi lahko bile daljnosežnejše. Foto: AP

Ameriška košarkarska liga trenutno poteka v tako imenovanem mehurčku, v Orlandu na Floridi. Vsi igralci in nujno osebje so že več mesecev v osami, da bi preprečili kakršne koli okužbe v ligi in zagotovili nadaljevanje tekmovanja. Za zagotavljanje hermetične zaprtosti mehurčka je igralcem in drugim sodelujočim strogo prepovedan stik s komer koli zunaj mehurčka, kar pa po nekaj mesecih očitno že povzroča težave.

Navijače ekipe Houston Rockets je na sredini njihove konferenčne polfinalne serije proti ekipi Lakers iz Los Angelesa presenetila novica, da igralec Danuel House Jr. ne bo igral na zadnjih tekmah. Po večdnevnem ugibanju o razlogih je liga zdaj objavila obrazložitev, da je House prekršil pravila mehurčka in je moral zato zapustiti dogajanje v Orlandu.

Po uradnih besedah predstavnikov lige je oseba ženskega spola, ki ni bila v mehurčku in bi zato lahko prenašala novi koronavirus, več nočnih ur preživela v sobi igralca. Zaradi neodgovornega ravnanja in ogrožanja nadaljevanja lige so se zato odločili, da ga kaznujejo z izključitvijo.

Liga trenutno poteka v športnem kompleksu zabaviščnega parka Disneyland. Foto: AP
Liga trenutno poteka v športnem kompleksu zabaviščnega parka Disneyland. Foto: AP

Po neuradnih informacijah naj bi šlo za začasno pomočnico zdravniškega osebja lige, ki je občasno pomagala s testiranjem in merjenjem temperature igralcev. Čeprav je sodelovala v določenih procesih znotraj mehurčka, pa se je prosto gibala zunaj mehurčka in zato ne bi smela intimno občevati.

House je sicer poročen in ima tri otroke, njegova žena pa je že izbrisala vse njune skupne slike na družbenih omrežjih in objavila skrivnostno sporočilo, v katerem je zapisala "seješ to, kar žanješ".

Igralci so sicer prejšnji teden lahko v mehurček prvič pripeljali po eno bližnjo osebo, ki je morala pred tem prestati strogo karanteno. Večina igralcev se je odločila za obisk žene ali otrok, House Jr. pa naj bi ženi dejal, da se ji ni treba obremenjevati s karanteno in prihodom, kar je ob nedavnih razkritjih še dodatno pomenljivo.