Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ko je glasbena ikona Aretha Franklin zaradi raka na trebušni slinavki avgusta leta 2018 umrla, so svojci predvidevali, da ni spisala nove oporoke, ki bi porazdelila več milijonov vredno premoženje. Več mesecev po njeni smrti so pod sedežno garnituro v njenem domu v Detroitu našli ročno napisano oporoko. Porota bo zdaj odločila, ali bo ta dokument odločil o zapuščini kraljice soulglasbe.

Sojenje se je začelo pred dnevi, pričakujejo pa, da bo trajalo manj kot teden dni. Pred poroto bodo pričali otroci pokojnice pa tudi nečakinja Sabrina Owens in grafolog. 18-kratna dobitnica nagrade grammy je bila izjemno skrivnostna glede svojih osebnih financ, zato je čisto mogoče, da je najdena oporoka, ki je pevka kljub letom bolehanja nikakor ni hotela napisati, prava.

Porota ima zgolj eno nalogo

Ko je umrla (stara 76 let), so njeno premoženje, nepremičnine, avtomobile in nakit enakovredno dodelili njenim štirim sinovom. Devet mesecev po tem so odkrili oporoko. Eden izmed sinov meni, da je prava oporoka overjen dokument iz leta 2010, druga dva pa sta prepričana, da bi moral biti upoštevan novejši, spisan leta 2014, tega so namreč pod sedežno garnituro našli po smrti pevke.

Sodnica Jennifer Callaghan je pred dnevi povedala, da je edina odločitev porote ta, da določijo, ali se dokument iz leta 2014 lahko upošteva kot poslednja želja Arethe Franklin. Oba dokumenta sicer predvidevata, da poleg premoženja sinovi dobijo tudi del zaslužka glasbe pokojnice. Obe različici oporoke sta napisani ročno, zato ju je bilo nekoliko težje razvozlati, še posebej zaradi prečrtanih delov in opomb na koncu dokumenta. Po večini drugih zveznih držav ročno napisane oporoke ne bi bile sprejemljive, a je Michigan izjema.

Sinova bi morala na predavanja

Sin, ki zagovarja veljavo prve oporoke iz leta 2010, Theodore White II., bi moral po njej biti tudi osebni zastopnik premoženja in izvršitelj oporoke. Starejši dokument dvema izmed sinov nalaga tudi, da se morata udeležiti poslovnega izobraževanja, do svojega deleža pa bosta prišla komaj takrat, ko bosta lahko predložila certifikat o opravljenem izobraževanju.

Novejša oporoka tega ne določa, prav tako pa bi bil izvršitelj oporoke sin Kecalf, ki bi po novem skupaj z vnuki prejel tudi 1,2 milijona dolarjev vredno vilo. Sodišču so bili predloženi tudi trije posnetki klicev pokojne pevke, v katerih govori o novi oporoki, ki jo pripravlja skupaj z odvetnikom. Njen odvetnik Henry Grix sicer trdi, da se v tistem trenutku še ni dokončno odločila, sodnica pa je posnetke izključila iz dokaznega gradiva.